AMD lover kraftig forbedret batteritid

Lanserte firekjernede prosessorer for bærbare pc-er.

AMD lover kraftig forbedret batteritid

Lanserte firekjernede prosessorer for bærbare pc-er.

AMD avduket i dag 2010-utgavene av selskapets teknologiplattformer for bærbare pc-er. To av plattformene er rettet mot ultratynne maskiner, mens de to andre er rettet mot ordinære, bærbare pc.

De to plattformene i hver klasse er beregnet for henholdsvis bedriftsmarkedet og forbrukermarkedet. De største forskjellene mellom bedrifts- og forbrukerutgavene ser ut til å være at bedriftsplattformene har utvidet støtte for virtualisering, administrasjon og sikkerhet.

Samtlige plattformer har det samme brikkesettet, AMDs eget M880G, som kan brukes sammen med integrerte grafikkløsninger basert på ATI Mobility Radeon HD 4200-serien eller diskrete løsninger basert på ATI Mobility Radeon HD 5000-serien.

Derimot er det stor forskjell på prosessorene som tilbys i ultratynne maskiner og i de ordinære maskinene.

Plattformene for ultratynne maskiner kan leveres med prosessorer fra i alt fire ulike prosessorfamilier. Kraftigst er AMD Turion II Neo K665, en tokjernet prosessor klokket til 1,7 GHz. De er utstyrt med 2 megabyte dedikert L2 cacheminne og har et maksimalt effektbehov på 15 watt.

I den andre enden av skalaen er en prosessor i AMD V Series Processors for Notebook PC’s med modellbetegnelsen V105. Denne har én kjerne, er klokket til 1,2 GHz og har bare 512 kilobyte med L2 cacheminne, men til gjengjeld trekker den maksimalt 9 watt.

Ultratynne pc-er basert på denne plattformen skal kunne brukes i opptil 8 timer uten ny opplading av batteriet. Men dette avhenger selvfølgelig av bruken.

Plattformene for ordinære, bærbare pc-er kan utstyres med prosessorer fra i alt åtte ulike prosessorfamilier, men de fleste er likevel varianter over AMDs Phenom II Mobile, Thurion II og Athlon II-prosessorer.

Toppmodellen er AMD Phenom II Black Edition Quad-Core Mobile X920 som har fire kjerner, er klokket til 2,3 GHz, har totalt to megabyte med dedikert L2 cacheminne og har et maksimalt effektbehov på 45 watt.

Men AMD tilbyr også denne plattformen med prosessorer med én, to, tre eller fire kjerner som har et maksimalt effektbehov på 25 watt.

Også med denne plattformen skal bærbare pc-er kunne brukes i opptil sju timer før batteriet må lades.

Blant pc-leverandørene som skal lansere maskiner basert på de nye plattformene er Acer, Asus, Dell og HP.

Til toppen