BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD lover massiv ytelsesøkning

Bærbare pc-er med ytelse på 10 teraflops innen 2020.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. juni 2011 - 08:04

AMD lanserte denne uken en ny serie med APU-er, selskapets prosessorbrikker som integrerer både CPU- og GPU-kjerner i samme silisiumbrikke. I den forbindelse presenterte selskapets neste generasjons APU for bærbare pc-er, som foreløpig bare er kjent under kodenavnet «Trinity».

Under AMDs Fusion Developer Summit (AFDS) denne uken, fortalte visepresident i AMD, Rick Bergman, at Trinity vil komme i 2012 og være minst 50 prosent raskere enn dagens Fusion A-Series APU-er. AMD har allerede laget en prototyp av brikken og demonstrerte den under konferansen.

Mens dagens APU-er har en regnekraft på omkring 400 gigaflops, vil Trinity, som er basert på AMDs kommende Bulldozer CPU-kjerne, levere en ytelse som er minst 50 prosent høyere.

AMDs veikart for prosessorer til bærbare pc-er. <i>Bilde: AMD</i>
AMDs veikart for prosessorer til bærbare pc-er. Bilde: AMD

AMD planlegger å komme ut med nye APU-generasjoner hvert år framover. Selskapet kan ikke love 50 prosent ytelsesøkning hvert eneste år, men Bergman fortalte at i 2020 vil man ha bærbare pc-er som har en regnekraft på 10 teraflops.

Dette er mer enn ytelsen til verdens kraftigste superdatamaskin i 2001, ASCI White, som var installert ved Lawrence Livermore National Laboratory i USA. Den hadde en maksimalytelse på 7,2 teraflops. 10 teraflopsmerket ble først passert da The Earth Simulator Center i Japan skrudde på sin Earth-Simulator, laget av NEC, i 2002. Den greide hele 35,9 teraflops.

Men mye av ytelsen i APU-en ligger i GPU-delen, som utnyttes i liten grad av ordinær programvare. Men grensesnitt som OpenCL og DirectCompute skal kunne bidra til å gjøre dette enklere å få til for utviklere.

AMD vil også videreutvikle arkitekturen slik at det opptrer som et forent prosesseringselement for programvareutviklere. Innen 2014 vil selskapet blant annet støtte C++-egenskaper som i større grad utnytter GPU-en som en parallellprosessor. Bruk av forent adresserom og minne som er fullt ut koherent og som deles av både CPU og GPU skal sikre at disse kan operere sammen på en sømløs måte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.