PERSONLIGTEKNOLOGI

AMD med superkraftig grafikkprosessor

Ville ha vært blant de ti kraftigste superdatamaskinene for seks år siden.

AMD ATI Radeon HD 5800 Series
AMD ATI Radeon HD 5800 Series

AMD lanserte i dag verdens første grafikkprosessor med støtte for DirectX 11, Microsofts programmeringsgrensesnitt for blant annet 3D-grafikk. Programvarestøtte for DirectX 11 kommer med Windows 7, samt i første omgang av drøyt 20 nye spill som er under utvikling.

Minst like spennende er likevel endringene AMD står for selv. Ytelsen som loves med ATI Radeon HD 5870 er på 2,72 teraflops, det dobbelte av hva dagens ATI Radeon HD 4890 leverer. Selv om AMD ikke oppgir hva kortene vil koste - det avhenger i stor grad av kortleverandøren, antyder det at prisen vil tilsvare det dagens toppmodeller har kostet til nå - altså dobbelt ytelse til samme pris.

De nye grafikkprosessorene støtter også AMDs Eyefinity-teknologi, som åpner for langt større oppløsning enn det som nå er mulig, fordelt på flere skjermer. Kort basert på de to modellene som nå er lansert, Radeon HD 5850 og 5870, støtter mellom én og tre skjermer, mens de kommende ATI Radeon™ HD 5870 Eyefinity-kortene vil støtte opptil seks skjermer. Flere kort kan brukes i hver maskin, noe som åpner for opptil 12 ganger full HD-oppløsning.

Kortene i den nye Radeon HD 5800-familien vil typisk leveres med 1 gigabyte med GDDR5-minne. Selve prosessorene er laget med 40 nanometers prosessteknologi.

Nyere grafikkort er ikke lenger begrenset til bare bare å lage grafikk. ATI Stream-teknologien i Radeon HD 5870 leverer ifølge AMD mer generell regnekraft som vil i 2003 ville ha plassert et system med kortet blant de ti kraftigste datamaskinene i verden.

Kortet skal være det første som støtter DirectCompute 11.8-grensesnittet til tilbys i Windows 7. I tillegg støttes OpenCL-rammeverket for å skrive programvare som kjøres på tvers av heterogene plattformer, slik at regnekraften i både CPU-er, GPU-er og andre prosessorer kan utnyttes.

AMD ATI Radeon HD 5800 Series
AMD ATI Radeon HD 5800 Series

AMD oppgir ikke når de første kortene basert på Radeon HD 5800-familien vil komme i salg, men det er naturlig at produktene begynner å komme på markedet før Windows 7 blir offisielt lansert den 22. oktober.

Blant kortleverandørene som vil levere grafikkort basert på de nye GPU-ene, er ASUS, Club 3D, Diamond Multimedia, Force3D, GIGABYTE, HIS (Hightech Information Systems), MSI, Multimedia, PowerColor, SAPPHIRE Technology, VisionTek og XFX.

    Les også:

Et opptak fra den offisielle lanseringen, med demonstrasjoner av mulighetene, finnes her.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.