ANALYSER

AMD og Intel vinner i voksende grafikkmarked

Ikke alle områder av IT-industrien opplever nedgang.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. juli 2009 - 08:04

Jon Peddie Research (JPR) har utgitt en analyse over andelene til de største leverandørene av grafikkprosessorer i andre kvartal i år. Tallene inkluderer både diskrete GPU-er og integrerte grafikkprosessorer.

Ifølge JPR er denne typen brikker en viktig indikator for pc-markedet, siden GPU-ene vil bli satt inn i et system som til slutt blir en pc som blir solgt til en kunde.

I tredje og fjerde kvartal i fjor var det bråstopp i leveransene av grafikkbrikker, mens det begynte å ta seg opp igjen i første kvartal da kundenes lagre omsider begynte å bli tomme. Økningen var ifølge JPR ikke så høy som man hadde håpet på.

Andre kvartal anses av JPR som et veldig godt kvartal for leverandørene, og at det er klart at kanalen bygger opp for det den tror kommer til å bli en robust tilbake-til-skolen-sesong.

Tradisjonelt faller salget i første og andre kvartal på grunn av sommerferien og forberedelser til høsten. JPR mener at dette årets forberedelser har kommet tidlig i gang.

Sammenlignet med fjorårets andre kvartal, er veksten i markedet på 31,3 prosent, målt i antallet solgte enheter. Til sammen ble det levert 98,3 millioner grafikkprosessorer i andre kvartal i år.

Også utsiktene framover er gode, mener JPR. Dette skyldes blant annet at Apples Snow Leopard og Microsofts Windows 7 vil bli lansert i fjerde kvartal, noe som vil bidra til økt salg før jul. Dessuten vil både ATI og Nvidia lansere ny 40 nanometers prosessteknologier, noe som vil gi høyere ytelse, og, ifølge JPR, overraskende aggressive priser.

Tabellen nedenfor viser endringene i markedet fra første kvartal i år til andre kvartal i år, samt endringene mellom andre kvartal i fjor og andre kvartal i år.

Kvartalstall for grafikkbrikkemarkedet, levert at JPR. Tallene gjelder antallet leverte grafikkbrikker.
Kvartalstall for grafikkbrikkemarkedet, levert at JPR. Tallene gjelder antallet leverte grafikkbrikker.

Alle de tre store opplever en vekst på et tosifret antall prosent siden i fjor. Størst vekst har AMD hatt, med 41,5 prosent.

Alle de tre øker også salget av brikker fra første til andre kvartal i år. Tallene viser dog at AMD og ikke minst Intel tar markedsandeler fra Nvidia, som dermed kommer noe svekket ut av andre kvartal.

Samtlige av de mindre leverandørene opplever nedgang i salget av grafikkprosessorer fra i fjor til i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.