AMD vil ta tilbake ytelsestronen

Intel kan neste uke levere de raskeste PC-prosessorene, men AMD vil kjempe hardt for å gjeninnta tronen.

AMD vil ta tilbake ytelsestronen

Intel kan neste uke levere de raskeste PC-prosessorene, men AMD vil kjempe hardt for å gjeninnta tronen.

Intel lanserer neste uke de første Core 2-baserte prosessorene til PC-er, og setter samtidig en nye standard for ytelse i slike maskiner. Selskapet kommer dermed i en posisjon som rivalen AMD har hatt i flere år.

For i tillegg til at de nye Core 2 Duo-brikkene er raskere enn AMDs brikker, er de også billigere, så lenge det varer.

For selv om AMD denne gang ikke greier å slå Intel på ytelse, vil selskapet ikke være med på at selskapets prosessorer er dyrere enn Intels tilsvarende brikker.

Det har lenge vært forventet at AMD ville sette ned prisene på selskapets Athlon 64 X2-brikker med inntil 46 prosent. Priskuttet ventes å skje den 24. juli, altså få dager før Intels offisielle lansering av Core 2 Duo.

Men flere mener at 46 prosent priskutt ikke er tilstrekkelig for å komme på samme eller bedre pris/ytelse-nivå som Intel.

Nå skriver Digitimes, som blant annet siterer kinesiskspråklige Economic Daily News (EDN), at kilder blant hovedkortprodusentene forteller at AMDs priskutt vil bli større enn tidligere antatt. Det hevdes nå at selskapet vil redusere listeprisene med inntil mellom 50 og 60 prosent for de tokjernede Athlon 64 X2-prosessorene, mellom 40 og 60 prosent for Athlon 64-serien, mens prisen på Sempron kuttes med 20 til 30 prosent.

    Les også:

HKEPC Hardware hevder i tillegg at AMD også vil sette ned prisen på entusiastprosessoren Athlon 64 FX62, slik at den blir billigere enn Intel Core 2 Extreme X6800, som vil koste 999 dollar.

Når det gjelder regnekraften, er det lite som tyder på at AMD vil hente igjen Intel før neste sommer. Intel skal i løpet av høsten lansere prosessorpakker med fire kjerner, riktignok bestående av to tokjernede brikker som er blitt sammenkoblet. AMD sikter derimot mot å være først med å lansere ekte firekjernede prosessorer, det vil si at alle de fire kjernene er integrert i den samme biten med silisium. Dette vil trolig gi fordeler både når det gjelder ytelse og effektforbruk.

Men før den tid vil AMD komme med selskapets 4x4-plattform, som i hovedsak består av to separate, tokjernede prosessorer koblet sammen på hovedkortet ved hjelp av en Hypertransport-forbindelse. Det er foreløpig uklart hvordan 4x4 vil måle seg i forhold til Intels tilnærming til fire kjerner, men det er ventet at begge vil komme på markedet før jul.

AMD vil også raskt gå over til 65 nanometers prosessteknologi i løpet av fjerde kvartal, og planlegger en overgang til 45 nanometers teknologi 18 måneder senere, noe som er seks måneder tidligere enn det som har vært forventet. Det fortalte selskapets COO, Dirk Meyer, under et analytikermøte i går.

Samtidig med at AMD lanserer ekte, firekjernede prosessorer i midten av 2007, vil selskapet også ifølge Meyer også ta i bruk en ny prosessorkjerne, K8L, som blant annet vil være utstyrt med et tredje nivå med cacheminne.

Til toppen