FORBRUKERTEKNOLOGI

AMDs «Puma»-plattform utfordrer Centrino

AMD har kunngjort en egen plattform for bærbare PC-er: «Puma» utfordrer Intel Centrino.

18. mai 2007 - 08:57

AMD signaliserte i fjor at de ville komme med egne «plattformer» for ulike typer PC-er og servere, på linje med Intel. Disse plattformene består av nøye samspilte komponenter som prosessor, grafikk og nettverk.

Først ute er «Puma», en plattform for bærbare PC-er: Puma utfordrer med andre ord Intel Centrino, som ble tilgjengelig i fjerde generasjon i forrige uke. AMD håper at Puma blir tilgjengelig på markedet fra midten av 2008.

Ut fra detaljene som ble lekket ut til forskjellige amerikanske fagblader i går – det er ennå ikke lagt ut materiale på AMDs nettsted – ser det ut til at Puma bare blir gjort tilgjengelig i én hovedversjon, i motsetning til fjerde generasjon Centrino («Santa Rosa») som kommer i to utgaver: Centrino Pro skiller seg fra Centrino Duo ved at den inneholder komponenter som gjør at de bærbare PC-ene kan fjerndriftes like enkelt som stasjonære PC-er. Det er ikke opplyst om tilsvarende fjerndrift-komponenter i Puma.

Sentralt i Puma blir AMDs første prosessor som er konstruert fra bunnen med tanke på å brukes i bærbare PC-er: Griffin har to kjerner med 1 MB cache hver, en integrert minnekontroller, spesielle evner innen strømsparing, og vil produseres i en 65 nanometer prosess.

Minnekontrolleren og hver av Griffins to kjerner kan uavhengig av hverandre innstilles til å kjøre på ned til en åttedel av prosessorens standardfrekvens, for å spare strøm. Minnekontrolleren kan dessuten kjøres under lavere spenning enn resten av prosessoren.

I likhet med Centrino, vil Puma støtte både integrert grafikk og tilleggsgrafikk. En egenskap kalt PowerXpress vil gjøre det mulig å slå av tilleggsgrafikken for å spare strøm, for eksempel hvis man kjører på batteri. Puma vil tilby integrert ATI Radeon-grafikk, samt ATI- og Nvidia som tilleggsgrafikk.

AMD «Fusion», en teknologi som integrerer grafikk i selve CPU-kjernen, vil komme i 2009, først som et innslag i Puma-plattformen, heter det.

Puma omfatter også et nytt brikkesett, RS780. Det er videre opplyst at Puma vil omfatte ulike typer trådløs kommunikasjon, men det er ikke sagt noe om hvilke standarder som skal tilbys.

Noen spesielle egenskaper i Puma gir AMD et forsprang på Centrino Duo fra Intel: I motsetning til Intel vil AMD tilby støtte for Microsofts nyeste grafikk-API DX10, støtte i maskinvare for H.264 (dekoding av høyoppløselig DVD), PCI Express i 5 GHz (mot 2,5 GHz), samt til to nye grensesnitt, HDMI og DisplayPort. Intel vil få noe av dette i Santa Rosas etterfølger «Montevina» i annen halvdel av 2008, men ikke alt.

På den andre siden har AMD lagt seg opp til Microsofts tilnærming til hybrid lagring, det vil si disker som bruker store mengder flashminne for å bedre ytelsen. Denne skal være mindre effektiv enn Intel «Turbo Memory» (også kjent som «Robson»).

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.