SPIONVARE

Amerikanerne svartelister israelsk spionvareprogram

USA har ført opp den israelske produsenten av spionvareprogrammet Pegasus på sin svarteliste.

USA har ført opp den israelske produsenten av spionvareprogrammet Pegasus på sin svarteliste. Programmet er laget av NSO Group og Candiru i Israel.
USA har ført opp den israelske produsenten av spionvareprogrammet Pegasus på sin svarteliste. Programmet er laget av NSO Group og Candiru i Israel. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB
3. nov. 2021 - 20:49

Listen består av selskaper med restriksjoner. Amerikanske myndigheter har kommet til at NSO Group og Candiru har levert programvare som blir brukt til å overvåke tjenestemenn og journalister.

– Disse verktøyene har også gjort det mulig for utenlandske regjeringer å utføre transnasjonal undertrykkelse. Autoritære myndigheter bruker denne praksisen mot dissidenter, journalister og aktivister utenfor deres suverene grenser for å bringe avvikende syn til taushet, heter det i en uttalelse fra det amerikanske handelsdepartementet.

Russland og Singapore

I tillegg er selskapene Positive Technologies fra Russland og Computer Security Initiative Consultancy fra Singapore lagt til listen.

Ifølge departementet skyldes det at de driver med ulovlig handel av dataverktøy som brukes for å få uautorisert tilgang til informasjonssystemer.

– USA er forpliktet til å aggressivt kontrollere eksport for å holde selskaper ansvarlige som utvikler, handler ulovlig eller bruker teknologier til å utføre ondsinnede aktiviteter som truer datasikkerheten i sivilsamfunnet, dissidenter, myndigheter og organisasjoner her og i utlandet, sier handelsminister Gina Raimondo.

Det europeiske datatilsynet er på krigsstien mot den mye omtalte Pegasus-programvaren.
Les også

EUs datatilsyn vil bannlyse «lovlig» spionprogram

Prisbelønt avsløring

EU-parlamentet ga i oktober sin nyopprettede journalistpris til nettverket som avslørte Pegasus.

Prosjektet ble startet etter at materiale om spionvareprogrammet ble lekket til journalistsamarbeidet Forbidden Stories og Amnesty i fjor.

Samarbeidet førte til avsløringer i sommer om hvordan journalister og opposisjonspolitikere rundt om i verden ble overvåket via Pegasus.

(©NTB)

Saken retter seg hovedsakelig inn mot Apples såkalte økosystem for Iphone og telefonens applikasjoner. Illustrasjonsbildet viser Apples Iphone 15 pro-modell.
Les også

USA saksøker Apple

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.