Amiga-maskinene skal gjenoppstå

Amiga var en gang manges drømmemaskin. Nå håper Amiga-fansen på en ny vår.

Amiga-maskinene skal gjenoppstå

Amiga var en gang manges drømmemaskin. Nå håper Amiga-fansen på en ny vår.

Amiga var en opprinnelig en familie med multimedie-maskiner som ble markedsført av Commodore. Den første modellen kom i 1985, mens de siste ble lansert i 1992. Spesielt de billigste maskinene solgte en periode svært godt. Maskinene var utstyrt med Commodores eget operativsystem, AmigaOS.

I 1994 gikk Commodore konkurs, noe som førte til at mesteparten av luften gikk ut av Amiga-ballongen. Rettighetene til navnet har senere skiftet eierskap flere ganger.

    Les også:

Utviklingen av AmigaOS har aldri stoppet helt opp. Hyperion Entertainment kom i 2004 med AmigaOS 4.0. En relativt stor oppdatering, Amiga OS 4.0, The Final Update, kom i desember i fjor. Problemet har vært å finne maskinvare for operativsystemet, som nå er laget for å kjøre på PowerPC-prosessorer. Eyetechs AmigaOne-hovedkort kan kjøre AmigaOS 4, det samme kan eldre Amiga-maskiner utstyrt med PowerPC-baserte akselerasjonskort.

Selskapet som heter Amiga Inc. kjøpte i 1999 rettighetene til Amiga-maskinene. Selskapet annonserte denne uken at det snart vil lansere nye Amiga-maskiner

I løpet av de 12 siste måneden har selskapet sammen med ACK Software Controls designet to ny maskiner som skal dekke ønskene og behovene til dagens eksisterende og potensielle Amiga-brukere.

Det vil altså lanseres to modeller. Den ene vil koste omtrent 500 dollar, cirka 3000 kroner, mens den andre og kraftigere maskinen vil koste tre ganger så mye. Maskinene vil nødvendigvis ha PowerPC-prosesserer, som er kjent fra blant annet tidligere Mac-er fra Apple.

En ny annonsering kan ventes i neste uke. Da skal det komme mer detaljer om produksjonsplanene og endelige priser.

Commodores Amiga 500 fra 1987

Til toppen