Android-gründer forlater Google

Selskapet får ny robotsjef.

Android-gründer forlater Google
Andy Rubin har vært svært viktig for Google, men avgangen hans omtales som overraskende. Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Andy Rubin har sagt opp sin stilling som sjef for Googles robotprosjekt for å starte en inkubator for oppstartsselskaper som vil bygge produkter basert på maskinvareteknologi. Dette skrev Wall Street Journal på fredag i forrige uke.

Rubin er hovedmannen bak Googles Android-plattform. Han etablerte selskapet Android i 2003, som ble kjøpt av Google i 2005. Googles Android-versjon ble avduket mer enn to år senere og ble kommersielt i oktober 2008, sammen med enheten HTC Dream.

Hele tiden var Rubin sjef for Googles Android-virksomhet, men i mars i fjor ble det kjent at Sundar Pichai skulle ta over Android-virksomheten, mens Rubin skulle lede Googles robotsatsing – et fagfelt han også tidligere har jobbet med.

Til Wall Street Journal opplyser Rubin at han forlater Google fordi han ønsker å gjøre noe på egenhånd.

– Larry [Page, journ. anm.] fikk robotsatsingen til å fungere akkurat slik jeg ønsket, og vi gjorde store framskritt i løpet av det første året vårt, skriver Rubin. Under hans tid som leder for robotvirksomheten kjøpte Google blant annet Boston Dynamics.

Stillingen som robotsjef hos Google overtas nå av James Kuffner, en forsker som allerede er en dela av selskapets robotikkgruppe.

– Jeg ønsker Andy alt godt med det som kommer. Med Android skapte han noe virkelig bemerkelsesverdig, med mer enn en milliard fornøyde brukere. Takk skal du ha!, sier Page i en kommentar til Wall Street Journal.

    Les også:

Les mer om: