OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Android vil presse Apple til å ta i bruk RCS

Det handler ikke bare om blå og grønne snakkebobler, mener Android, og lekser opp for Apple grunnene til å bytte kommunikasjonsprotokoll for tekstmeldinger.

Hvit tekst på grønn boble, små pikselerte bilder og emojis som skrives ut i tekst irriterer. Det er på tide at Apple fikser teksting, mener Google.
Hvit tekst på grønn boble, små pikselerte bilder og emojis som skrives ut i tekst irriterer. Det er på tide at Apple fikser teksting, mener Google. Skjermbilde: Google
11. aug. 2022 - 17:00

Med emneknaggen #GetTheMessage prøver Google og datterselskapet Android å ta i bruk gruppepress for å få Apple til å ta i bruk RCS, en kommunikasjonsprotokoll som kan erstatte SMS.

Apple bruker nemlig fortsatt SMS og MMS når en melding går mellom en Iphone og en Android-telefon.

Det gjør at Iphone brukere ser meldinger fra andre Iphone-brukere som blå og Android-brukere som grønne, noe som har ført til beskyldninger om at Apple bevisst oppmuntrer til mobbing av Android-brukere.

Men bruken av den utdaterte teknologien gir også mye dårligere oppløsning av bilder, manglende indikasjoner på om meldinger er lest, manglende tekstmeldinger over wifi og mye mer, mener Android.

− Disse problemene finnes fordi Apple nekter å ta i bruk moderne tekste-standarder når folk med Iphone og Android tekster med hverandre, skriver Android på egne nettsider.

Nå går de hardt ut for å få folkeopinionen med seg, og for å presse Apple til å få en slutt på grønn versus blå boble-diskusjonene en gang for alle.

40 år gammel teknologi

Når en Iphone tekster en annen Iphone, brukes Apples egen programvare fra chattetjenesten Imessage. Men går meldingen til en Android eller motsatt, brukes SMS og MMS, standarder fra 90-tallet, til å sende meldingen.

Da mister brukerne blant annet muligheten for ende-til-ende kryptering, bilder og videoer komprimeres, og meldingene blir avhengig av mobildekning, ikke bare nett. I gruppechatten kan venner oppleve at meldingene blir forsinket, kommer i feil rekkefølge, eller uteblir. Emojis, som hjerter eller tommel opp, blir skrevet ut i tekst, istedenfor å vises som tegn.

Apple har blitt presset til å få på plass støtte for RCS-standarden, og neste år skjer det, har Apple nå bekreftet.
Les også

Apple bekrefter: Iphone får støtte for SMS-arvtakeren RCS

− En bevisst strategi, mener Android, og hinter til at ungdom med Iphone blir oppmuntret til å mobbe og trakassere de som ikke har råd til, eller ønsker å kjøpe, Apples produkter.

Toppsjefen i Android, Hiroshi Lockheimer, har tidligere anklaget Apple for å bruke gruppepress og mobbing som strategisk middel for å selge flere telefoner.

Trolig ingen snarlig endring

Foreløpig har det vært stille fra Apples side, selv om Google har hintet i flere måneder om at Apple bør ta i bruk RCS.

The Verge har tidligere meldt om interne e-poster der Apple-sjefer innrømmer at RCS nok vil skade Apple mer enn det vil hjelpe dem.

Om Apple tror frykten for å bli en grønn boble er med på å holde på brukere, er det lite trolig at de vil gi etter for presset.

Kanskje er løsningen nærmere i EUs krav i Digital Markets Act (DMA) om interoperabilitet i meldingstjenester.

DMA krever nemlig at de store leverandørene av meldingstjenester, som Whatsapp, Facebook Messenger og Imessage, åpner for interoperabilitet med mindre meldingstjenester dersom de ber om det.

Open AI ser ut til å gå etter Googles kjernevirksomhet med en kommende søkefunksjon.
Les også

Medier: Open AI tar opp kampen med Google

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.