KRIGEN I UKRAINA

Angrep mot mobilmaster i Ukraina gjør Russlands sikre samband ubrukelig

Avslørt da FSB-offiserer måtte snakke over kommersielt mobilnett.

De russiske styrkenes ødeleggelser av sivil infrastruktur, inkludert mobilnett, gjør det vanskeligere å operere også for de russiske styrkene. Bildet er fra byen Kharkiv etter en missilangrep den 1. mars.
De russiske styrkenes ødeleggelser av sivil infrastruktur, inkludert mobilnett, gjør det vanskeligere å operere også for de russiske styrkene. Bildet er fra byen Kharkiv etter en missilangrep den 1. mars. Foto: Reuters/Vyacheslav Madiyevskyy
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mars 2022 - 12:19

I forbindelse med dødsfallet til en russisk general på slagmarken i Ukraina har det blitt fanget opp en interessant telefonsamtale mellom FSB-offiserer som i forbifarten omtaler et «sikkert» sambandssystem som deler av de russiske styrkene begynte å ta i bruk i 2021. Samtalen skal ha blitt fanget opp fordi den ene av offiserene har benyttet et ukrainsk simkort og det åpne mobilnettet.

Systemet kalles for Quartz og er basert på russiskproduserte smartmobiler som skal være basert på en plattform som kalles for Aurora. Dette skrev det russiske nyhetsbyrået TASS og teknologiavisen 3DNews i juni i fjor. Systemet kalles også for ERA(ЭРА) fordi det er utviklet ved militære innovasjonsbyen Teknopolis «ERA» (технополис «ЭРА») 

Avhenger av fungerende 3G/4G-nett

Ifølge Christo Grozev, den bulgariafødte lederen for den anerkjente faktasjekkgruppen Bellingcat, har en lekket mobilsamtale mellom FSB-offiserer avslørt at det krypterte sambandssystemet ikke er så pålitelig som det har blitt oppgitt til å være. Også Aftenposten har omtalt denne samtalen.

Ifølge Grozev er systemet avhengig av 3G/4G mobilnettet, det vil si relativt rask mobildata. Den ene to FSB-offiserene befant seg i byen Kharkiv, hvor de russiske styrkene ifølge Grozev har ødelagt mange mobilbasestasjoner eller erstattet dem med stingrays (falske basestasjoner). 

Elon Musk.
Les også

Lanserer ChatGPT-konkurrent:: – Det vil komme et tid da ingen jobber er nødvendige

Ute av drift

I samtalen mellom offiserene skal han vedkommende i Kharkiv ha spurt sin overordnede om han ikke kan snakke via ERA-systemet. Den overordnede offiseren skal da ha fortalt at ERA ikke fungerer. Ifølge Grozev ble systemet introdusert i fjor med stor fanfare og en garanti om at det fungerer under alle forhold. 

Han kaller det hele for den største, militære opsec-feilen (opsec – operasjonssikkerhet) noensinne. 

Et spørsmål man kan stille seg, som ikke er godt forklart i tvitringene til Grozev, er hvordan FSB-offiseren i Kharkiv kunne snakke i mobiltelefonen dersom mobilnettet var nede …

Mobiltelefon.
Les også

Russland lyktes med dataangrep mot Ukrainas største telekomselskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.