Anholdt ved påstått hacker-rede

TV-team forsøkte å filme militæranlegg i Kina.

BBC ble anholdt og fratatt tv-opptak etter å ha filmet en høyblokk i Shanghai, som hevdes å huse en av verdens mest omfattende kyberoperasjoner.
BBC ble anholdt og fratatt tv-opptak etter å ha filmet en høyblokk i Shanghai, som hevdes å huse en av verdens mest omfattende kyberoperasjoner. (Bilde: BBC)

TV-team forsøkte å filme militæranlegg i Kina.

Et team av BBC-journalister ble i går anholdt, etter å ha filmet utenfor bygningen i Kina, som hevdes å være hovedkvarteret til en av verdens mektigste militære kyberoperasjoner.

    Les også:

– Vi ble stanset ganske umiddelbart. Så ble vi anholdt av militært personell og tatt med inn på basen. De nektet å slippe oss fri før vi ga fra oss opptaket.

Det forteller den britiske kringkasterens Beijing-korrespondent John Elsworthy til BBC.

digi.no skrev tirsdag om den relativt anonyme 12-etasjers høyblokken i Shanghai, som i en rapport blir utpekt som «Unit 61398» – en enhet i Kinas hær som angivelig står bak omfattende kyberangrep mot dataanlegg i USA.

Ifølge IT-sikkerhetsselskapet Mandiant har anlegget rundt tusen ansatte som behersker engelsk flytende, og med svært høy ekspertise innen nettverksoperasjoner.

Hundrevis om ikke tusener av terabytes med data er stjålet fra nærmere 150 amerikanske virksomheter de siste årene, bare fra denne ene militære kyberenheten, ifølge rapporten.

– Vi er også ofre

Kinesiske myndigheter har avvist alle påstander om hacking og hevder at funnene til Mandiant er usanne.

– Hackerangrep er et globalt og anonymt fenomen. Å identifisere hvor slike angrep stammer fra er ekstremt vanskelig. Vi ser ikke hvordan bevisene i denne såkalte «rapporten» kan holde mål, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei til BBC.

Hong sier videre at regjeringen i Beijing er sterke motstandere av hacking, og at de har tatt sine forholdsregler mot slik virksomhet, og at også de selv er ofre for kyberangrep.

Rapporten til IT-sikkerhetsselskapet Mandiant kan lastes ned her (pdf, 74 sider).

    Les også:

Til toppen