JUSS OG SAMFUNN

Anklager Nokia for patentkrenkelser

Google vurderer på sin side å kjøpe patenteieren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. juli 2011 - 11:50

Nokia anklages sammen med de kinesiske selskapene Huawei og ZTE for å krenke sju amerikanske patenter som eies av InterDigital. Det går fram av en pressemelding fra InterDigital.

InterDigital har innklaget de tre selskapene for U.S. International Trade Commission (ITC) for urimelig handelskutyme ved at selskapene importerer og selger en rekke produkter i USA som ifølge InterDigital krenker de aktuelle patentene.

InterDigital krever at de tre selskapene stanser importen og salget av alle 3G-produkter og -komponenter som krenker selskapets patenter. Denne inkluderer både mobiler, USB-pinner, mobil aksesspunkter og nettbrett som har støtte for 3G-teknologiene WCDMA eller CDMA2000.

Sammen med klagen til ITC, har InterDigital også levert en klage til distriktsdomstolen i Delaware.

De berørte pantene er 7,349,540, 7,502,406, 7,536,013, 7,616,970, 7,706,332, 7,706,830, og 7,970,127.

I pressemeldingen skriver InterDigital at selskapet har investert nærmere en milliard dollar i utvikling av avanserte, digitale mobilteknologier siden selskapet ble etablert i 1972. Ved utgangen av juni i år hadde selskapet omtrent 1400 amerikanske patenter og omtrent 8000 patenter i andre land. Selskapet har levert inn dessuten cirka 1250 patentsøknader i USA som fortsatt ikke er ferdigbehandlet, samt omtrent 8250 i andre land.

Hovedtyngden av patentene og søknadene er knyttet til digital, trådløs radiotelefoni, inkludert 2G-, 3G- og 4G-teknologier.

ITC må innen 30 dager avgjøre om den vil innlede en formell granskning.

Nye søksmål og klager om potensiell krenkelse av patenter om mobilteknologi har blitt svært vanlig i det siste. Et punkt som gjør denne saken litt uvanlig, er at Google skal være interessert i å kjøpe InterDigital, som så sent som den 19. juli kunngjorde at styret skal utforske ulike strategiske for selskapet, hvorav salg er ett av alternativene.

Google måtte gi seg i kampen om de attraktive Nortel-patentene, som i stedet ble kjøpt av et konsortium bestående av Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion (RIM) og Sony i slutten av juni.

Enkelte mener at InterDigital-patentene er enda mer attraktive enn Nortel-patentene, og blant Wall Street Journal skrev for en uke siden at Google er i innledende samtaler med InterDigital om et mulig oppkjøp av selskapet. Dette skal ikke ha blitt bekreftet av noen av partene.

Google har et noe vanskelig forhold til patenter, eller i alle fall det amerikanske patentsystemet slik det fungerer i dag. Dette ikke minst innen mobilteknologi, hvor selskapet fortsatt må regnes som en nykommer. Google har lenge argumentert for en patentreform, men er samtidig avhengig av å skaffe seg en solid patentportefølje som forsvar mot anklager om patentkrenkelser fra andre aktører.

Tidligere Google-toppsjef Eric Schmidt uttrykte nylig bekymring over at stadig flere ser ut til å ville bruke patenter i stedet for å drive med innovasjon.

Kent Walker er sjefjurist i Google. <i>Bilde: Google</i>
Kent Walker er sjefjurist i Google. Bilde: Google

I et intervju med Bloomberg denne uken, sier sjefjurist i Google, Kent Walker, at han mener at programvarepatenter hemmer innovasjonen.

I intervjuet vil han ikke si noe om hvorvidt Google vil by på InterDigital, men innrømmer at selskapet leter etter et fornuftig alternativ til Nortel-aksjene.

– [...] vil ønsker å sikre at Google og selskapene som Google er partner med ikke stenges ute fra muligheten til å tilby forbrukere nye produkter og funksjonaliteter, sier Walker.

Dette gjelder ikke minst Android-plattformen, som for tiden angripes av seks ulike parter gjennom patentsøksmål.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.