JUSS OG SAMFUNN

Anmeldte TV2 for å avlytte lynmelding

TV2 er politianmeldt av en nyhetskilde for ulovlig avlytting av lynmeldinger.

25. mai 2005 - 11:41

digi.no skrev nylig om at Datatilsynet forbyr lagring av lynmeldinger, sendt over nettverk med verktøy som MSN Messenger. Delvis som en reaksjon på dette kan det nå kan det komme en juridisk avklaring på dette punktet.

    Les også:

Datatilsynet reagerte nemlig på TV2s praksis med å overvåke de ansattes lynmeldinger, og det er nettopp dette informasjonsrådgiver i Venstre, Hallstein Braaten Bjercke, på tirsdag opplevde, da han kontaktet en TV2-journalist.

Bjercke mener dette er ekstra betenkelig fordi han tok kontakt med journalisten for å tipse om en nyhetssak. Å lagre en slik samtale er et brudd på redaksjonens kildevern, mener Bjercke, som ønsker en avklaring av denne praksisen.

Vern av kilder anses i medier som hellig, og norske journalister har ved flere anledninger nektet å oppgi kilder, selv om de har blitt dømt og blitt straffet for å tie.

– Da jeg i dag tirsdag den 24. mai ca. kl 11:00 sendte en MSN Messenger melding til journalist Kjetil Løset i TV2 kom følgende melding opp i dialogboksen: «IM Administrator: For security reasons this conversation is being logged by TV 2», skriver Bjercke i anmeldelsen.

Bjercke mener dette at TV2 dermed ulovlig har avlyttet hans samtale med journalist Kjetil Løset og at TV2 AS deretter ulovlig har kopiert og lagret opplysningene som framkom i samtalen.

– Jeg anser dette som brudd på straffelovens §145a og Personopplysningslovens §11 og §8. og ønsker med dette å anmelde forholdet, skriver Bjercke.

Datatilsynet mener at øyeblikksmeldinger faller i samme kategori som telefonsamtaler, ikke som brev og e-post. De signaliserer at de vil nekte bedrifter all sentral lagring av slike meldinger, og at det er lite sannsynlig at norske bedrifter har god nok begrunnelse til at de vil gi dispensasjoner fra denne regelen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.