FORBRUKERTEKNOLOGI

Annonserer både Voodoo 4 og 5

3Dfx annonserte som ventet neste generasjon av selskapets grafikkort under Comdex-messen denne uken. Selskapet satser hardt på å gjenvinne førsteplassen når det gjelder ytelse. Mulighetene er svært gode.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 1999 - 13:37

3Dfx har egentlig ikke lansert noe helt nytt produkt siden Voodoo Banshee-brikken. Voodoo3-brikken som kom på markedet tidligere i år, var nærmest å regne som en kombinasjon av Banshee og Voodoo2 å regne. Noe bedre ytelse, ja. Men ikke nok til å være i teten.

Grafikkbrikkemarkedet er tøft fordi utviklingen går svært raskt framover. Både Nvidia og ATI har lansert brikker som ligger langt foran det 3Dfx hittil har kunnet tilby. Men nå ser det ut til at utviklingsavdelingen i 3Dfx har funnet på noe lurt.

Grafikkbrikken 3Dfx VSA-100.
Grafikkbrikken 3Dfx VSA-100.

Selskapet lanserte mandag en ny grafikkbrikke - VSA-100 ( Voodoo Scalable Architecture). Brikken er med sine 333 megapiksler per sekund i utgangspunktet svakere enn både Nvidias GeForce 256 (>480 megapiksler) og ATIs Rage Fury MAXX (500 megapiksler), men 3Dfx har minst et kort til stukket opp i ermet. VSA-100 er som navnet sier skalerbar.

Faktisk kan hele 32 brikker kobles sammen på ett grafikkort ved hjelp av selskapets velkjente SLI-teknikk (Scan-Line Interleaving). Dette vil kunne gi svært høye ytelser, men vil også være temmelig kostbart. 3Dfx angir en pris på opptil 40 tusen dollar.

Vis mer

Et grafikkort med så mye som 32 grafikkbrikker vil nødvendigvis ikke være beregnet for konsumentmarkedet. 3Dfx har derfor inngått en avtale med grafikkspesialisten Quantum3D om at sistnevnte skal lage profesjonelle grafikksystemer basert på VSA-100. Systemene - som vil hete Heavy Metal GX+ - vil inneholde mellom åtte og 32 VSA-100-brikker og mellom 128 MB og 2 GB med videominne. Det kraftigste systemet vil ha en fyllingsrate på over tre gigapiksler per sekund.

Mer interessant for de fleste er nok 3Dfx sine egne grafikkort. Selskapet vil i første omgang komme med fire forskjellige kort basert på VSA-100.

Det rimeligste kortet, Voodoo4 4500, vil komme i både AGP- og PCI-utgaver. Dette kortet vil bestå av én VSA-100-brikke og 32 MB med minne. Disse kortene vil ha en ytelse på mellom 333 og 367 megapiksler per sekund (to piksler per klokkesykel) og har en foreløpig pris på 180 dollar.

Voodoo5-familien består av kort med to eller flere grafikkbrikker. Disse kortene vil i tillegg til å tilby høyere ytelse, og levere mer avanserte 3D-egenskaper. Eksempler er hundre prosent maskinvarebasert full-scene anti-aliasing og T-Buffer-baserte digitale filmaktige effekter.

Voodoo5 5000 PCI vil leveres med to VSA-100-brikker og 32 MB med minne. Dette kortet vil generere fire piksler per klokkesykel, det vil si mellom 667 og 733 megapiksler per sekund. Forventet pris på dette kortet er 230 dollar.

Voodoo5 5500 AGP er en AGP-utgave av Voodoo5 5000 PCI. Men kortet har dobbelt så mye minne, noe som muliggjør høyere oppløsninger og større fargedybde. Ytelsen tilsvarer likevel PCI-kortet. Prisen forventes å bli 300 dollar.

3dfx Voodoo5 6000 grafikkort. <i>Foto:  3dfx</i>
3dfx Voodoo5 6000 grafikkort. Foto:  3dfx

3Dfx sitt flaggskip den neste sesongen vil bli Voodoo5 6000. Dette kortet er utstyrt med fire VSA-100-brikker og 128 MB minne. Dette vil ifølge 3Dfx bli det første konsumentgrafikkortet med ytelse som passerer én gigapiksler per sekund - den faktiske ytelsen vil være på mellom 1,44 og 1,47 gigapiksler per sekund.

Dette er et kort for de som vil ha det ytterste innen spillgrafikk. Prisen følger deretter, 600 dollar er ikke småpenger for et konsumentgrafikkort.

3Dfx regner med å få alle Voodoo-kortene ut på markedet innen slutten av mars. Når Quantum3D kommer på markedet med VSA-100-baserte systemer er foreløpig ukjent. 

Philip Nissen-Lie Trøen (16) kommer i innlegget med sine betraktninger om hvordan kunstig intelligens kan endre samfunnsmodellen og organisering av arbeid, og om hva som kan gå galt. I tillegg presenterer han en modell for hvordan det internasjonale samfunnet kan unngå eventuelle KI-relaterte katastrofer.
Les også

KI og fullautomatisering: Vi må handle nå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.