JUSS OG SAMFUNN

Anonymous advarer NATO

- Ikke tro dere kan halshugge en hodeløs slange.

10. juni 2011 - 09:56

Anonymous, den etter hvert berømte, antatt løst sammensatte gruppa nettaktivister og hackere, advarer NATO om å ligge unna.

«Ikke begå den tabben å utfordre Anonymous. Ikke tro dere kan halshugge en hodeløs slange» sier de i en kunngjøring. Advarselen gjentas i en videomelding på Youtube.

Utspillet kommer etter en rapport der NATO tegnet et fiendebilde av hacktivistene. Under en forsvarskonferanse i Lisboa i forrige uke innlemmet de Anonymous på listen over fiender, på linje med Al Qaida, Taliban og Nord-Korea.

Forsvarsalliansen ramset opp ulike profilerte aksjoner som Anonymous skal ha påtatt seg ansvar for, deriblant angrep mot betalingsselskapene som nektet å formidle donasjoner til Wikileaks, hackerangrep mot sikkerhetsselskapet HBGary Federal og ulike saboasjeaksjoner rettet mot Amazon.com, Iran, Australia, den svenske påtalemakten og Scientologikirken.

- Observatører merker seg at aksjonene til Anonymous blir stadig mer sofistikerte, og at de potensielt kan skaffe seg uatorisert tilgang til myndigheters, militære og virksomheters sensitive filer, heter det i rapporten.

På samme tid oppfordret NATO sine 28 medlemsland om å stå sammen for å forsvare seg mot angrep fra Anonymous. Rapporten trues også grupperingen med at deres dager snart vil være talte.

- Det gjenstår å se hvor lenge Anonymous kan drive på. Jo lenger disse angrepene vedvarer, desto mer sannsynlig er mottiltak, der gruppen vil bli infiltrert og gjerningsmennene forfulgt.

Både Storbritannia og USA har nylig gjort det klart at kyberangrep kan oppfattes som krigshandlinger. Dersom ondsinnet hacking medfører død eller ødeleggelser på linje med et tradisjonelt militært angrep er synet at landene vil vurdere å gå til fysisk motangrep.

I sitt siste utspill hevder Anonymous at NATO frykter dem, ikke fordi de er en «trussel mot samfunnet», men fordi de oppfattes som en «trussel mot det etablerte hierarkiet».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.