KRIGEN I UKRAINA

Anonymous irritert over at Google Maps vil blokkere aksjonsmulighet

Har blitt brukt til å sende budskap til russiske innbyggere.

Restauranter i St. Petersburg i Russland, vist i Google Maps.
Restauranter i St. Petersburg i Russland, vist i Google Maps. Skjermbilde: Google Maps
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mars 2022 - 11:30

De russiske innbyggernes mulighet til å få informasjon om hva russiske styrker egentlig driver med i Ukraina, er begrenset. I Russland er det ulovlig for pressen å publisere uttalelser som ikke kommer fra myndighetene, og de fleste av de sosiale mediene som er tilgjengelige, er kraftig sensurert. 

Det finnes likevel vestlige informasjonskanaler som enn så lenge er tilgjengelige i Russland. Dette inkluderer utvidede karttjenester som Google Maps. Som Digi.no nevnte tirsdag, har hacktivistgruppen Anonymous videreformidlet et tips om å skrive inn budskap og nyheter på russisk i anmeldelser av russiske restauranter, samtidig som man gir restauranten topp karakter. 

Finsk Yango-drosje.
Les også

Nye lover åpner for russisk manipulering av norske Yango-data

Vil blokkere mye brukerskapt innhold

Nå kan det se ut til at denne muligheten kan bli borte. Det kommer nok ikke som noen stor overraskelse at det å skrive slike «restaurantanmeldelser» er et brudd på retningslinjene til Google

– På grunn av en nylig økning i bidratt innhold i Google Maps relatert til krigen i Ukraina, har vi fått på plass ytterligere beskyttelse for å overvåke og forhindre innhold som krenker våre policyer for Maps, inkludert midlertidig blokkering av nye anmeldelser, fotografier og videoer i regionen, sier en talsperson for Google i en uttalelse som blant annet Cnet har mottatt.

Anonymous uttrykker en viss irritasjon over dette: 

Det er samtidig uklart hva Google mener med «regionen». Flere som svarer på meldingen til Anonymous, opplever ikke at mulighetene faktisk er blokkert i Russland, noe som har fått noen til å spekulerer på om dette kun gjelder i Ukraina. I skrivende stund er skjemaene for å skrive anmeldelser tilgjengelige hos kartoppføringer i begge land, men Digi.no har ikke forsøkt å sende inn noen anmeldelse. 

Også i andre tjenester

Google Maps er langt fra den eneste tjenesten hvor man kan skrive restaurantanmeldelser. Også brukere av Tripadvisor skal ha skrevet store mengder anmeldelser med et budskap om krigen. Ifølge Sky News har dette ført til at Tripadvisor har sperret muligheten til å skrive anmeldelser om russiske etablissementer. 

Russiske myndigheter, ved kommunikasjons- og medietilsynet Roskomnadzor, har på sin side truet med å sperre Wikipedia ute fra Russland. Årsaken er en russiskspråklig artikkel om den russiske invasjonen av Ukraina. Det er mye i artikkelen som ikke faller i god jord hos russiske sensurmyndigheter, inkludert bruken av ordet «krig», samt opplysninger om russiske tapstall og beskrivelser av hvordan sivile ukrainske mennesker blir drept.

Aric Toler er researcher i faktasjekktjenesten Bellingcat.

Ifølge New York Post har Wikipedia ingen planer om å svare på varselet stiftelsen har fått fra Roskomnadzor, annet enn å utvide artikkelen med flere kilder. 

Politiadvokat Knut Jostein Sætnan i Kripos er bekymret for manglende kontroll over norske datasentre.
Les også

Har arrestert en av hovedmennene bak Hydro-angrepet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.