AOL og Time Warner gjennom EU-nåløyet

Sammenslåingen av AOL og Time Warner ser nå ut til å få betinget godkjent-stempel i Europa. Aksept fra amerikanske konkurransemyndigheter gjenstår.

Sammenslåingen av AOL og Time Warner ser nå ut til å få betinget godkjent-stempel i Europa. Aksept fra amerikanske konkurransemyndigheter gjenstår.

EU-kommisjonen vil i dag slippe gjennom fusjonen mellom Time Warner og AOL.

Det hevder i hvert fall kilder Reuters i Brüssel har vært i kontakt med.

-Tilsagnet vil foreligge onsdag, men med en rekke forbehold, skal vedkommende ha fortalt til nyhetsbyrået.

Dermed kan det se ut som AOLs oppkjøp av Time Warner for 135 millioner dollar får stempelet "godkjent" av EUs konkurransemyndigheter.

I henhold til tidligere lekkasjer i forbindelse med saksbehandlingen, har de to selskapene måttet gi en rekke innrømmelser for å få fusjonen godkjent.

For det første må det tyske mediehuset Bertelsmann selge seg ut av sin 50 prosents andel i AOL Europa. Kombinasjonen av musikkvirksomheten i Bertelsmann og Warner skal ikke være akseptabel for EU myndighetene.

Tilsvarende må samarbeidet i AOL France endres. Her samarbeider AOL i dag med Vivendi, som selv er i fusjonsforhandlinger med Universal Music-eieren Seagram.

Time Warner skal også ha måttet akseptere at musikken skal gjøres tilgjengelig for andre Internett-leverandører enn AOL i minst fem år framover. Dette betyr at AOL mister eventuell eksklusivitet til denne musikken i disse fem årene.

Det skal også være et krav at musikken gjøres kompatibel for bruk på minst tre programvareplattformer som ikke eies eller på annen måte kontrolleres av AOL eller Time Warner.

AOL har også forpliktet seg til ikke å stille krav om at innholdsleverandører som ønsker en avtale i USA må signere en eksklusiv avtale om leveranse av innhold også til AOL Europa. Dette betyr at AOL ikke kan bruke markedposisjonen i USA til å sikre seg enerett på innhold i Europa.

I forrige uke trakk Time Warner et fusjonsforslag med britiske EMI av frykt for at dette ville ødelegge for fusjonen med AOL.

EU-kommisjonen har i teorien frist frem til 24. oktober med å offentliggjøre sine synspunkter. Normalt blir imidlertid avgjørelsen offentliggjort noen tid før fristen utløper.

På tross av at det nå kan gå mot en europeisk godkjennelse av sammenslåingen, gjenstår det fortsatt aksept fra amerikanske kartellmyndigheter. Når denne vil komme er fortsatt uklart.

Til toppen