JUSS OG SAMFUNN

AOL stenger nettsted om seriemordere

Etter press fra guvernøren i Wyoming og Marc Klaas, faren til den brutalt drepte Polly Klaas, stengte America Online ett nettsted som fokuserte på seriemordere.

Jens Kanden
15. sep. 1997 - 13:20

Sondra London, som drev nettstedet, forklarte til News.com at hun har fått tilbud fra andre aksessleverandører om å huse det kontroversielle nettstedet, og hun håper å ha det flyttet i løpet av et par uker.

Selv om hun var skuffet var hun enig i at AOL - som et privat selskap - hadde retten til å stenge nettstedet. London fikk beholde sitt kundeforhold slik at hun kan sende og motta e-post. Likevel fryktet hun for implikasjonene ved at AOL stengte hennes og andre tilsvarende nettsteder.

- Forsøk på å stilne tale bidrar bare til å stimulere ønsket om å uttrykke seg og bli hørt, uttalte London.

Marc Klaas og Wyoming-guvernør Jim Beringer, mente at det her ikke var snakk om ytringsfrihet.

- Dette har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre, etter min mening, sa Klaas. - Jeg hevder at det dreier seg om moralsk autoritet og hensyn til folks sikkerhet. Her snakker vi om et menneskelig monster og de psykopatiske funderingene til dette monster, sa Klaas.

American Civil Liberties Union (ACLU) - som er Amerikas største forkjemper for ytringsfrihet - var enig i at AOL som privat aktør har retten til å velge det innhold selskapet tillater på sine medlemssider, så lenge personer har mulighet til å publisere innholdet andre steder.

- Dette bunner ut i at det er nok en elendig policy-avgjørelse fra AOL, men ikke et spørsmål om individuell frihet, fordi det dreier seg om et privat selskap og folk kan velge andre nettleverandører, sa Anne Beeson, advokat hos ACLU.

Etter å ha blitt kontaktet av guvernør Beringer tidlig i forrige uke, fjernet AOL en del av nettstedet - den delen som var mest kontroversiell, nemlig et start-kit for seriemordere. Selskapet vurderte situasjonen utover uken og besluttet torsdag å stenge hele nettstedet.

- Vi besluttet at innholdet på dette stedet var støtende og ikke noe vi ønsket å bli assosiert med, sa AOL-talskvinne Tricia Primrose. - Stedet brøt våre medlemsregler.

AOL benekter at beslutningen om stenging var påvirket av at klagene kom fra kjente personer.

- Vi ville ha reagert på samme måte om en vanlig bruker hadde klaget på dette nettstedet. Det faktum at guvernøren og en høyt profilert forkjemper for offeres rettigheter, hadde ingen innflytelse på vår avgjørelse, avsluttet Primrose.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.