Åpne foredrag ærer Oslonett på tiårsdagen

SOL-forløperen Oslonett var først ute med å gi vanlige nordmenn tilgang til Internett. Selskapet ble stiftet i desember 1991. Det huskes blant annet for søketjenesten Kvasir.

SOL-forløperen Oslonett var først ute med å gi vanlige nordmenn tilgang til Internett. Selskapet ble stiftet i desember 1991. Det huskes blant annet for søketjenesten Kvasir.

Det startet med seksten pionerer i og rundt miljøet på Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo og Norsk Regnesentral, blant andre kjente navn som Gisle Hannemyr, Tore Solvar Karlsen, Steinar Kjærnsrød og Erling Maartmann-Moe. Stilftelsesmøtet 12. desember 1991 ble foret med pizza. Sommeren 1993 var den første webtjeneren i gang.

Selskapet opprettet våren 1995 søketjenesten Kvasir. Det sørget for folkeopplysning, både direkte overfor sine abonnenter, og gjennom foredrag og TV-opptredener, blant annet NRK-programmet vinteren 1995 med Petter Nome og Synnøve Svabøe.

1. september 1995 ble Oslonett solgt til Schibsted og døpt om til Schibsted Nett. Siden ble Schibsted innfusjonert i Telenor Online, og virksomheten delt mellom Telenor og det stadig pågående eventyret SOL.

Dagen skal feires med en rekke foredrag som er åpne for alle, dernest en bankett for de nærmeste. Foredragene holdes etter akademisk arbeidstid, og gir blant annet innsikt i hvordan det sto til med Internett i Norge for ti år siden, og hvordan Oslonett vokste fra ett til mange tusen modem. Nærmere program og mer detaljerte historiske opplysninger er tilgjengelige på nettstedet Oslo.net. Her er også påmeldingsskjema for foredragene - arrangørene vil nødig risikere at de plasseres i for små lokaler. (Merk at navnet "Oslonett" er i dag overtatt av et selskap som ikke har noe med det opprinnelige å gjøre.)

Til toppen