TELEKOM

Åpner Galileo-stasjon på Svalbard

Ytterligere to bakkestasjoner for EUs GPS-alternativ planlegges på norsk jord.

20. mai 2011 - 07:43

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Norge er en tung bidragsyter til det europeiske satellittnavigasjonssystemet Galileo. Fredag åpner en bakkestasjon for systemet utenfor Longyearbyen.

Det er innenfor rammen av det europeiske romfartssamarbeidet ESA at Galileo-utbyggingen skjer. Bakkestasjonen som åpnes på Svalbard er en av tre planlagte mottaksstasjoner på norsk jord. De to andre skal plasseres på Jan Mayen og ved den norske Trollstasjonen i Antarktis.

Justerer klokke
Formålet med bakkestasjonene er å konstant være i kontakt med satellittenes atomur for å justere eventuelle unøyaktigheter. Galileo-systemet skal tas i bruk i 2014, og skal etter planen være ferdig utbygd med 30 satellitter i 2020.

Prestisjeprosjektet har blitt langt dyrere enn først antatt. Aftenposten kunne gjennom en serie artikler i januar i år basert på Wikileaks-dokumenter vise til både sterk amerikansk innblanding og store kostnadsoverskridelser på Galileo-prosjektet.

Måtte gå
Den tidligere direktøren i OBH-system, Berry Smutny, kom ifølge de lekkede dokumentene med oppsiktsvekkende uttalelser om systemet. OBH-sjefen som skulle bygge 15 satellitter hadde ikke høye tanker om Galileo.

«En dum idé.» «Dømt til å mislykkes. » «Må gjennomgå drastiske reduksjoner for å overleve», var blant uttalelsene Smutney har saksøkt Aftenposten for å referere fra amerikanske ambassadedokumenter. Smutney ble den første toppsjefen i et internasjonalt konsern som måtte gå som følge av ambassadelekkasjene.

Smutny benekter at han har sagt det han er sitert på i ambassadedokumentene, og hevder han var en forkjemper for prosjektet.

Kostnadssprekk
Ifølge Aftenposten er Galileo-prosjektet blitt langt dyrere enn forutsatt. EU offentliggjorde i januar nye prognoser som viste at prosjektet vil gå med mer enn 6 milliarder kroner i årlige underskudd. Norges andel av dette vil ligge på rundt 140 millioner kroner. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.