BEDRIFTSTEKNOLOGI

«AppBlast» vekker enorm interesse

VMware vil la bedrifter fjernlevere enhver applikasjon til alt fra mobil til nettbrett og pc.

AppBlast gir direkte tilgang til Windows-applikasjoner på en iPad. Her er ikoner for Office-programmer som Word, Outlook og Excel. Merk også ikonet ved pekefingeren: PS for Adobe Photoshop.
AppBlast gir direkte tilgang til Windows-applikasjoner på en iPad. Her er ikoner for Office-programmer som Word, Outlook og Excel. Merk også ikonet ved pekefingeren: PS for Adobe Photoshop.

KØBENHAVN (digi.no): På VMwares store samling VMworld i København, med over 7 200 deltakere, vekker en ny teknologi kalt «AppBlast» enorm oppsikt.

AppBlast ble demonstrert fra podiet under åpningen tirsdag kveld, og flittig demonstrert på den VMware-ledelsens påfølgende pressekonferanse.

Teknologien er foreløpig på prosjektstadiet, og VMware er varsom med å antyde når et produkt kan komme på markedet.

Poenget med AppBlast er å gi bedrifter og forbrukere muligheten til å fjernlevere pc-applikasjoner – for Windows, Mac eller Linux – til ethvert apparat som brukes på Internett, det vil si pc, nettbrett eller mobil.

Man skal med andre ord blant annet kunne kjøre Windows-applikasjoner på en iPad eller en Mac. Den eneste forutsetningen er at man bruker et apparat som kjører en HTML5-kompatibel nettleser. Utover det kreves ingen spesiell lokal programvare eller agent.

AppBlast på en server i en bedrift vil gjøre det mulig å levere individuelle Windows- og andre applikasjoner til det apparatet som brukeren har til rådighet i øyeblikket. VMware antyder også en variant der en privatperson kan kjøre AppBlast på en egen pc, og få tilgang til egne applikasjoner mens man er på farten med en mobil, et nettbrett eller en bærbar pc.

AppBlast er et alternativ til løsninger av typen VMware View, der man legger til rette en hel arbeidsflate i form av en virtuell Windows-pc som så kan aksesseres over nettet fra et hvilket som helst annet apparat.

Med AppBlast er det ikke snakk om å levere en hel virtuell pc, men utelukkende tilgang til applikasjoner. Det gjør blant annet lisensproblematikken enklere. Har man en brukerlisens til et program, er det likegyldig hvordan programmet brukes.

VMware demonstrerer for tiden hvordan AppBlast kan brukes til å levere også grafiske og multimedieapplikasjoner, for eksempel Windows Media Player som kjøres i en Mac, eller Adobe Photoshop som kjøres i en iPad.

Skjermbilde fra iPad viser Adobe Photoshop kjørt i en nettleser.
Skjermbilde fra iPad viser Adobe Photoshop kjørt i en nettleser.

Det er ikke nødvendigvis snakk om at hele applikasjonen kjører i bedriftens server. Teknologien legger til rette, avhengig av båndbredde og fysisk klient, også å utnytte lokal cpu-kraft. Fjernlevering av tunge grafiske og multimedieapplikasjoner kan følgelig oppleves med tilfredsstillende ytelse. Dette er nok et punkt VMware finpusser i forkant av en lansering.

AppBlast fungerer ved at man går til en egen portal der applikasjonene er lagt ut. En bedrift vil kunne bruke VMwares driftsverktøy til å sørge for at tilgangen til applikasjoner følger rettighetene som brukeren er tildelt. Fra portalen velger man applikasjon: Så enkelt er det. Man kan også legge ut applikasjonsikoner direkte i arbeidsflaten på et nettbrett, noe VMware viser i sine demonstrasjoner.

AppBlast portal vist i nettleseren på en iPad.
AppBlast portal vist i nettleseren på en iPad.

Sammen med annen brukerrettet teknologi fra VMware, særlig Horizon, vil AppBlast kunne brukes til å levere applikasjoner i bakgrunnen. Et eksempel som ble demonstrert på VMworld i København dreide seg om en selger som skulle fylle ut et nytt skjema som han hentet fra bedriftsportalen. Skjemaet var i Excel. AppBlast sørget for at Excel ble levert samtidig som skjemaet ble åpnet. I praksis behøvde ikke selgeren å bry seg om hvilken applikasjon skjemaet var tilordnet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.