Apple avviser utpressing fra Real

RealNetwork stilte Apple-sjef Steve Jobs et ultimatum. Det gikk ikke så bra.

RealNetwork stilte Apple-sjef Steve Jobs et ultimatum. Det gikk ikke så bra.

RealNetworks, som var blant pionerene innen nettbasert multimedia, blir nå stadig mer isolert. Selskapet har til en viss grad lykkes med å legge press på Microsoft, gjennom å klage over den fordelaktige rollen Windows Media Player har i Windows. Hvordan dette ender, er foreløpig uvisst.

RealNetworks' toppsjef, Rob Glaser, har også i de siste månedene stadig forsøkt å presse Apple til å gjøre musikkspilleren iPod tilgjengelig for konkurrerende musikktjenester.

Dermed har Real forsøkt å presse sin andre hovedkonkurrent. I tillegg til MP3, er det Microsoft og Apples lydformater som nå er markedsledere.

I en e-post Glaser sendte Apple-sjef Steve Jobs i forrige uke, skal Glaser ha hintet om at selskapet vil vurdere å samarbeide med Microsoft hvis hans forslag til Apple om en teknologiallianse blir avvist.

Det er meget mulig at Glaser og RealNetworks må forsøke nettopp dette, for ifølge Wall Street Journal var Jobs klart avvisende i sin tale i et intervju tidligere denne uken:

- iPod-en fungerer allerede med den ledende musikktjenesten i verden, og iTunes Music Store fungerer sammen med den ledende digitale musikkspilleren. Nummer to er allerede så langt etter. Hvorfor skulle vi ønske å samarbeide med nummer to?, sa Jobs.

Ifølge Wall Street Journal er iTunes Music Stores andel i markedet for nettbasert musikksalg på minst 70 prosent. Samtidig solgte selskapet mer enn 800.000 iPod-enheter i forrige kvartal.

Hvorvidt RealNetworks får napp på et eventuelt forsøk på samarbeid med Microsoft, anses som høyst usikkert. Selskapene har som nevnt utkjempet harde slag hverande i retten, og forholdet selskapene i mellom må regnes som temmelig anstrengt.

Ifølge News.com mener enkelte analytikere at lekkasjen av e-posten fra Glaser til Jobs kan underminere framtidig samtaler om forlik mellom RealNetworks og Microsoft, siden e-posten antyder at RealNetworks har et sterkt ønske om å finne en solid samarbeidspartner.

Til toppen