Apple bør lansere Mac OS for PC

Den nye Mini Mac viser hvordan Apple kunne sluppet løs sitt operativsystem og gitt Microsoft tøff konkurranse.

Den nye Mini Mac viser hvordan Apple kunne sluppet løs sitt operativsystem og gitt Microsoft tøff konkurranse.

Det har vært spekulerte i en frikobling av Apples operativsystem omtrent fra første dag, men foreløpig står Apple og Steve Jobs bom fast på sitt mantra. Apples operativsystem virker og selges kun på Apples maskiner. Flere klone-leverandører har prøvd seg, men feilet.

Det foreligger ingen signaler om en revolusjon, men Apples nye Mac Mini viser vei mot noe som hadde vært veldig spennende.

For med en pris på 4500 kroner presser Apple ned både prisen på maskinvaren og sitt operativsystem. Med dette prisleie kan ikke Apple legge på mer enn kanskje 500 kroner for sitt operativsystem etter de har satt sammen maskinvaren.

Dette gjør det både lettere og mer mulig for Apple å starte salget av Mac-operativsystemet for PCer. Å flytte systemet fra dagens IBMs PowerPC-prosessor til Intel/AMD er neppe noen store jobben – Mac OS er baserte på Free BSD som finnes for Intel/AMD.

Apples vilje til å lansere Mini Mac signaliserer en vilje til å angripe markedet som i dag dekkes av billige PCer. Lanseringen av Mac Mini illustrerer også hvordan Apple kunne fått i pose og sekk – man kunne ha solgt dyrere Mac-maskiner med for eksempel multiprosessor-støtte til dagens highend-marked og så solgt Mac OS med noen mindre handikap, for eksempel en-prosessor-støtte til PC-produsenter.

Apple kunne i massemarkedet tatt samme pris for sitt operativsystem som de nå selv får fra Mac Mini-kunder, men altså solgt langt mer pakker.

Og Apple har fått en ny og gylden mulighet til å kaste seg inn i PC-markedet. Dette markedet skriker etter et brukervennlig Windows-alternativ – se på interessen for Linux.

En ting er at mange ønsker å bryte Microsofts makt, men den andre og like viktige faktoren er prispresset. PC-prisen har rast nedover de siste årene, men det har ikke prisen på Windows XP. Dette åpner en mulighet for å lansere et nytt betal-operativsystem.

Og Apple svare ja på de to største ankepunktene mot Linux – Ja, vi er brukervennlighet og ja, du kan flytte over Office-filene dine.

Mac Mini demonstrerer at Apple kan og vil selge sitt operativsystem billig. Og Steven Jobs har kanskje vist seg som den mest omstillingsvillige bransjelederen hittil. Vi kan drømme.

Hilsen en tidligere Mac-sjef

Til toppen