Apple bygger om safir-fabrikk

Skal bli et av verdens største datasentre.

Apple bygger om safir-fabrikk
Safir-fabrikken til Apple ble nedlagt i fjor og partner GT Advanced Technologies måtte søke konkursbeskyttelse og si opp rundt 900 ansatte. Men nå planlegger Apple å bygge om til et digert datasenter. Bilde: First Solar

Anlegget på drøyt 120.000 kvadratmeter ligger i Mesa i delstaten Arizona og ble kjøpt av Apple i 2013 for å lage syntetisk safir, angivelig til bruk i en supersterk iPhone-skjerm.

Nyheten den gangen vekket en bred interesse for materialet, som er sterkere enn glass og like gjennomsiktig. Men fabrikken ble en fiasko.

Selskapet GT Advanced Technologies, som leaset anlegget og hadde fått et forskudd av Apple på 578 millioner dollar, søkte i fjor høst om konkursbeskyttelse, etter at de ikke greide å oppfylle forpliktelsene i avtalen.

Gjenbruk

Nå har Apple funnet et nytt bruksområde for investeringen de har gjort i det tørre ørkenlandskapet i nærheten av Phoenix.

Nye 2 milliarder dollar skal pløyes inn i kjempeanlegget for å konvertere det til et digert datasenter, melder Bloomberg.

Dette blir en av de største investeringene de noensinne har gjort, opplyser IT-giganten i en pressemelding.

Størrelsen tilsier at dette blir et av verdens største datasenter.

Det vil matche kjempesentralen etterretningsorganet NSA har bygget i Utah. Det vil med solid margin kunne plasseres inn på Forbes liste over verdens fem største datasenteranlegg, om ikke ved ferdigstillelse så i dag.

Kommandosentral

Ombyggingsarbeidet skal senest være i gang i løpet av 2016, og ved ferdigstillelse vil datasenteret medføre rundt 150 permanente arbeidsplasser. Som tidligere har Apple forpliktet seg til at også dette anlegget skal drives utelukkende med fornybar energi.

Guvernøren i Arizona, Doug Ducey, kunngjorde i går at Apple planlegger å bruke anlegget som «et kommandosenter» for selskapets globale nettverk av datasentre, ifølge Gigaom.

    Les også: