Apple erobret Film og TV-akademiet

Film og TV-akademiet er blitt et utstillingsvindu for Apples mest avanserte multimedieteknologi.

Film og TV-akademiet er blitt et utstillingsvindu for Apples mest avanserte multimedieteknologi.

I dag presenterer Film og TV-akademiet – en del av Norsk Institutt for Scene og Studio (NISS) – sitt nye avanserte anlegg for utdanning i filmredigering. Anlegget, inkludert servere og lagringsnett på ti terabytes, er basert på maskineri og programvare fra Apple, samt noe programvare fra Adobe.

Med investeringen i 20 nye Mac-er og lagringsnettverket Xsan har Film og TV-akademiet også kvalifisert seg som offisielt Apple-opplæringssenter, Norges første av typen Apple Authorized Training Center (AATC).

Akademiet utdanninger studenter som skal spesialisere seg innen film og video. Utdanningen var i to år. Det første året er en innføring i bruk av avansert produksjonsutstyr. Det andre året spesialiserer studentene seg i en fagfunksjon, enten produksjonsledelse, dokumentarregi, fiksjonsregi, dokumentarfoto, fiksjonsfoto eller redigering/klipp. Hvert år uteksamineres 35 studenter fra andreåret.

Det nye redigeringsutstyret på Film og TV-akademiet er et nettverk bygget rundt tre Apple Xserve RAID harddisk-array på 3,5 TB hver. I tillegg kommer én Apple Xserve G5-server brukes som metadatakontroller, og én som LDAP-server og Quicktime-server. Serverne fungerer også som failover for hverandre. Alle disse enhetene er knyttet sammen med en Emulex 375 20-porters 2 Gb FibreChannel svitsj.

Sju redigeringssuiter med hver sin Power Mac G5 er også knyttet til svitsjen. Tre av suitene er satt opp til å kjøre HD helt opp til ukomprimert kvalitet. Et eget klasserom med 11 Mac-er er knyttet til resten av lagringsnettet via sin egen Emulex 20-porter svitsj. Her er også to andre klasserom koblet til. Systemet kan enkelt bygges ut med mer lagringsplass og flere arbeidsstasjoner.

Alle arbeidsstasjonene er installert med Final Cut Pro HD, DVD Studio Pro, Logic Pro, Adobe Photoshop, Adobe AfterEffects og Adobe Illustrator.

HD-suitene har også Shake og Motion installert.

Final Cut Pro HD er den nyeste versjonen av Apples profesjonelle redigeringsprogram for video. Programmet kan skalere fra DV til SD-, HD- og Film-format.

Programmet bygger på standarder som FireWire (for innspilling og eksport av video i en rekke formater), QuickTime (for støtte av en mengde

videoformater) og XML (for kommunikasjon av prosjektinformasjon til og fra annen programvare). Det er tett integrert med Apples øvrige profesjonelle programvare, slik at man får en integrert arbeidsflyt for alt fra klipping i Final Cut Pro HD til bevegelsesgrafikk i Motion, lydetterarbeid i Logic Pro og avanserte effekter i Shake samt DVD-produksjon i DVD Studio Pro.

Apple har mottatt en Emmy-pris for brukervennligheten i Final Cut Pro.

    Les også:

Til toppen