BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple har avduket iPhone 5

Få overraskelser siden svært mange av ryktene stemte.

Apples markedssjef, Phil Schiller, stod for deler av presentasjonen av selskapets nye smartmobil, iPhone 5.
Apples markedssjef, Phil Schiller, stod for deler av presentasjonen av selskapets nye smartmobil, iPhone 5. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2012 - 20:06

Apple avduket i dag som ventet iPhone 5. Apple har tidligere sagt at selskapet har jobbet for å stoppe lekkasjene i forkant, men kveldens begivenhet viste at svært mange av ryktene stemmer med virkeligheten. Men spørsmålet er om wow-faktoren er stor nok til at aksjekursen gjør et hopp. I skrivende stund er kursen litt lavere enn ved åpningen, men bare en halv prosent.

iPhone 5 leveres med 4 tommers skjerm i 16 x 9-format. Bredden er den samme som tidligere, men mobilen er lengre enn tidligere. Oppløsningen til skjermen er på 1136 x 640. Pikseltetteheten er den samme som tidligere – 326 piksler per tomme.

Med dette har skjermen blant annet plass til en ekstra rad med ikoner. Ikke-oppdaterte applikasjoner vil bli vist med en sorte striper over/under eller på sidene. Apples egne apper skal i stor grad være oppdatert for dette.

Det loves 44 prosent bedre fargemetning enn forgjengeren. Skjermen er dessuten 33 prosent tynnere fordi berøringssensorene nå er integrert i selve skjermen. Dette skal også ha bidratt til å gjøre skjermen mindre følsom for sollys.

Mobilen er laget i glass og aluminium. Den er 18 prosent tynnere enn 4S (7,6 mm) og 20 prosent lettere (112 gram).

LTE

Som ryktene fortalte, støtter iPhone 5 LTE. Dette gjelder i en rekke land, men tyske Deutsche Telekom og britiske EE var de eneste europeiske operatørene som ble nevnt. Mobilen skal også ha fått støtte for HDPA+ og DC-HSPDA. Alt skal være samlet i én eneste brikke, med felles radio og en dynamisk antenne.

Den nye smartmobilen er basert på en ny systembrikke – Apples egen A6. Både CPU- og GPU-delene skal levere dobbelt så høy ytelse som forrige utgave, samtidig som det loves bedre batteritider. Brikken skal dessuten ta 22 prosent mindre plass.

Kamera

Kameraet, som kalles for iSight, er på vanlige 8 megapiksler. Men det er tilpasset det tynnere dekselet og har fått en del del ekstra funksjonalitet som blant annet tilbys av en ny signalprosessor i A6. Fotograferingen skal kunne gjøres 40 prosent raskere enn tidligere, og kameraet kan ifølge Apple kombinere flere piksler sammen for å oppnå to høyere f-verdier enn normalt.

En ny panoramafunksjon gjør det mulig å sette samme bilder med opptil 28 megapikslers oppløsning. Den skal sette sammen bildene i sanntid og være svært enkel å bruke.

Andre nyheter knyttet til fotodelen av kameraet er hybrid IR-filter og «dynamic low light»-modus.

Den svarte utgaven av iPhone 5.
Den svarte utgaven av iPhone 5. Bilde: Apple

Videoopptak kan fortsatt gjøres med 1080p oppløsning, men det loves bedre videostabilisering, ansiktsgjenkjenning av inntil ti personer og mulighet for å fotografere under filmingen.

Kameraet på baksiden, Facetime HD camera, har lys og 720p-oppløsning og kan altså brukes sammen med Facetime-tjenesten, noe også via 3G-forbindelser.

Mobilen er utstyrt med tre mikrofoner (to tidligere), øreplugger med støykansellering, samt «Wideband audio». Det sistnevnte er en teknikk for at samtalene skal bruke mer av frekvensspekteret og få stemmen til å høres mer naturlig ut. Men den avhenger av støtte fra mobiloperatørene. Foreløpig er det bare Deutsche Telekom og Orange som støtter dette.

Det har vært mye snakk om den nye kontakten, som kalles for Lightning. Denne er nå innført og er 80 prosent mindre enn den forrige. Apple fortalte at en overgang vil kunne brukes for å koble sammen den nye mobilen med gammelt tilleggsutstyr (og antagelig også nytt utstyr med eldre mobiler).

iOS 6

Ifølge Apple skal iOS 6, som iPhone 5 vil leveres med, inneholde mer enn 200 nyheter. Bare en håndfull av disse ble presentert i dag. Den viktigste, ifølge Apple, er at Google Maps er erstattet med Apples egen kartapplikasjon. Men dette var kjent for de fleste. Bortsett fra at den fungerte bedre enn under tidligere demonstrasjoner, var det ikke noe spesielt nytt som ble fortalt om denne.

Det er nå mulig å synkronisere fanene i Safari mellom iOS og OS X ved hjelp av tjenesten iCloud Tabs.

Mail-applikasjonen skal ha fått en egen innboks for viktige kontakter.

Share to Photo Stream skal gjøre det enkelt å dele fotografier med venner som har mobil med iOS 6. Disse vil få et varsel når bilder deles med dem.

En helt ny applikasjon fra Apple er Passbook, hvor brukeren kan oppbevare blant annet billetter, ombordstigningskort, rabattkuponger og annet innhold som støtter applikasjonen. Applikasjonen kan vise riktig billett eller bevis på forsiden av låseskjermen til mobilen.

Siri

Siri, den største nyheten ved iPhone 4S, skal ha blitt mer kunnskapsrik og kjenner nå til sport og film, inkludert hva som går på kino i nærheten av der brukeren befinner seg. Det skal også være mulig å be Siri om å bestille bord på en restaurant. Dette gjøres riktignok via applikasjonen OpenTable.

Dessuten skal Siri nå kunne åpne applikasjoner på mobilen, samt brukes til å skrive oppdateringer på Facebook. Apple skal ha integrert Facebook også med flere applikasjoner i iOS 6.

Pris

Den nye iPhonen kommer sort og «slate», eller hvitt. Prisene i USA med to års abonnement tilsvarer prisene til iPhone 4S, som nå blir trolig billigere. iPhone 5 kommer med lagringsplass på 16, 32 eller 64 gigabyte.

Forhåndssalget starter på fredag (14.) og de første mobilene vil bli levert den 21. september, men bare i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Australia, Japan, Hong Kong og Singapore.

En uke senere vil leveransene starte i ytterligere 21 land. Norge er blant disse.

Allerede den 19. september skal iOS 6 bli gjort tilgjengelig for brukere av iPhone 4S, iPhone 4, 3GS, den nyeste iPad-en, iPad 2 og iPod touch (4. generasjon).

Reaksjon

Analytikeren Jan Dawson i Ovum har allerede kommet med en kommentar om iPhone 5.

– Enheten understreker den iboende risikoen i Apples strategi om å bare gi ut én enhet om gang, på den måten at den er nødt til å være et kompromiss som i størst mulig grad kan appellere til en bred gruppe med brukere, sier Dawson. Han mener at dette kompromisset utfordres mest av den økte høyden til enheten.

– Nå som mange Android- og Windows Phone-enheter er betydelig større enn iPhone 4S og blir stadig mer populære, har presset på Apple om å lansere en større enhet, vokst. Ved bare å utvide den vertikale størrelsen, har selskapet lagt en enhet som har et annet forhold mellom høyde og bredde enn de fleste av de nevnte Android-enhetene. Som et resultat av dette vil den skille seg ut, noe som kanskje ikke er så heldig. Mens det er viktig å holde enheten liten nok for noen hender, skulle mange kunder ha ønsket seg noe større, og de vil være skuffet, mener Dawson.

– På den annen siden vil tillegg som LTE, forbedret batteritid, ytelse og kamera bidra til å gjøre enheten attraktiv for eksisterende iPhone-brukere, samt enten å hente igjen forspranget eller øke ledelse i forhold til konkurrerende enheter. Det virker sannsynlig at Apple uansett vil selge titalls millioner iPhone 5-enheter de kommende månedene og godt over 100 millioner totalt i det kommende året. Mengder av iPhone-brukere som nå bruker iPhone 4 og har mulighet til å oppgradere, vil utvilsomt gjøre dette. Apple vil også selge mengder av de to foregående generasjonene med enheter som nå vil bli tilbudt til lavere priser. Androids ledelse innen totale leveranser og installert base vil likevel fortsette å vokse. Men Apples enheter rettes fortsatt bare mot en del av det adresserbare markedet, og Android-enheter treffer et mye større utvalg av kundepreferanser og prisområder, sier Dawson.

I forhold til ryktene på forhånd, var det først og fremst to ting som manglet – NFC og fingeravtrykkleser. Kilder som digi.no har vært i kontakt med, mener at Apple kom i tidsnød med å få på plass dette. I stedet skal selskapet planlegge en oppdatering av mobilen hvor begge deler er inkludert. Denne ventes i første kvartal av 2013.

Oppdatering om tall

Tim Cook, toppsjef i Apple, åpnet egentlig ballet med å fortelle om de siste tallene. Blant annet har 7 millioner Mac-brukere nå kjøpt og lastet ned Mountain Lion. Dermed skal dette være den raskest selgende utgaven til nå.

I forrige kvartal (april til juni) solgte Apple 17 millioner iPader. Totalt, til og med juni, har selskapet solgt 84 millioner nettbrett. Til sammen har det blitt levert mer enn 400 millioner iOS-enheter. Dette inkluderer også iPad Touch, som også har blitt fornyet i dag.

I Apples App Store er det nå mer enn 700 000 applikasjoner, hvorav 250 000 for iPad. Ifølge Cook blir 90 prosent av applikasjonene lastet ned minst én gang i måneden. Gjennomsnittkunden skal ha mer enn 100 applikasjoner installert på sin enhet.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.