Apple inngår forlik etter safirglass-flopp

Sletter milliardgjeld og overtar smelteovner.

Apple inngår forlik etter safirglass-flopp
Det gjennomsiktige laget over fingeravtrykksleseren på iPhone er fremstilt av syntetisk safir. Det er også skjermen på Apple Watch, men ingen av disse er produsert av GT, som måtte søke konkursbeskyttelse. Bilde: Apple

GT Advanced Technologies måtte i fjor søke konkursbeskyttelse etter en mislykket forsøk på å lage syntetisk safirglass på bestilling fra Apple.

Bakgrunn: Apple skal lage egne safirer

Det ripefrie og sterke materialet var etter alt å dømme ment brukt som skjerm i iPhone. Det er i hvert fall den rådende forståelsen, uten at Apple offisielt har bekreftet dette.

GT har hevdet at samarbeidet strandet etter stadig endrede spesifikasjoner og krav fra Apple, mens Apple på sin side har beskyldt GT for ikke å ha klart å møte ytelseskravene.

Sletter gjeld

Partene har nå inngått et forlik der Apple sletter en gjeld GT pådro seg når de lånte et større beløp fra IT-giganten for å komme i gang med produksjonen. Det melder Wall Street Journal.

Forliket innebærer at GT slipper å betalte tilbake 439 millioner dollar – 3,73 milliarder norske kroner – i bytte mot visse forpliktelser. Ifølge avtalen får GT beholde opptil 600 smelteovner for safirproduksjon. Det øvrige produksjonsutstyret skal ausjoneres bort. Alt de ikke lykkes med å selge vil Apple beholde.

Safir-fabrikken til Apple ble nedlagt i fjor og partner GT Advanced Technologies måtte søke konkursbeskyttelse og si opp rundt 900 ansatte. Men nå planlegger Apple å bygge om til et digert datasenter.
Safir-fabrikken til Apple i Arizona ble nedlagt i fjor og partner GT Advanced Technologies måtte søke konkursbeskyttelse og si opp rundt 900 ansatte. Apple som eier anlegget planlegger å bygge det om til et av verdens største datasentre. Bilde: First Solar
Totalt er det mer enn 2.000 smelteovner installert ved den mislykkede safir-plantasjen. Disse skal GT ha forsøkt å selge i over ett år, men i denne perioden har de ikke klart å kvitte seg med én eneste ovn, ifølge avisen.

Blir datasenter

Anlegget som skulle produsere de ripefrie skjermene er enormt. Apple har etter fadesen valgt å bygge om fabrikken som måler rundt 120.000 kvadratmeter. Tidligere har det kommet frem at ombyggingen vil koste minst to milliarder dollar, for å skape ett av verdens største datasenter.

Les også: Her brenner det i Apples kjempeanlegg