RESULTATERFINANS

Apple jubles fram

Tjener nå mer enn Google omsetter for.

Rekordtall: - Framdriften er utrolig sterk, og vi har noen fantastiske nye produkter i emning, sa Apple-sjef Tim Cook i går.
Rekordtall: - Framdriften er utrolig sterk, og vi har noen fantastiske nye produkter i emning, sa Apple-sjef Tim Cook i går. Bilde: Reuters/SCANPIX
25. jan. 2012 - 09:01

Apple omsatte for 46,33 milliarder dollar i kvartalet som ble avsluttet 31. desember, deres første i det avvikende regnskapsåret 2011-2012. Tallene er preget av rekorder over hele fjøla, og igjen langt over analytikernes forventninger.

Mer enn doblet fortjenesten

Nettoresultatet i kvartalet som omfatter den viktige julesesongen endte på utrolige 13,06 milliarder dollar. Det tilsvarer nesten 77 milliarder kroner i ren gevinst på tre måneder.

Eller sagt på en annen måte: Apple har nå en bunnlinje som er større enn hele omsetningen til Google, inkludert utbetaling til partnere. Faktisk 30 prosent større.

- Vi er svært fornøyd med våre enestående resultater og rekordsalg av iPhone, iPad og Mac, sier Tim Cook i en uttalelse.

Toppsjefen sier også at «Apples framdrift er utrolig sterk, og vi har noen fantastiske nye produkter i emning».

I fjor på samme tid var Cupertino-selskapets nettoresultat 6,0 milliarder dollar av en omsetning på 26,74 milliarder. Inntjeningen øker over 117 prosent, mens omsetningen har økt 73 prosent på ett år.

Det oppløftende salget kan delvis forklares med den vellykkede lanseringen av iPhone 4S i oktober, men også økt salget av eldre, billigere modeller. Totalt har Apple nå solgt 183 millioner telefoner siden iPhone ble introdusert i 2007.

Den raske forvandlingen av selskapet kan illustreres slik: iPhone og iPad, begge produkter som ikke fantes for fem år siden, står nå for 72 prosent av all omsetning.

Flere analytikere har en teori om at de ulike produktene forsterker hverandre. Det snakkes om en såkalt «halo»-effekt eller kjedereaksjon, der kjøp av iPhone utløser kjøp av iPad eller Mac, og om hverandre. Dette fenomenet ble nevnt flere ganger i spørsmålsrunden etter gårsdagens resultatfremleggelse.

Et interessant poeng som også ble trukket frem var hvorvidt Amazons billigere nettbrett Kinde Fire, som ble lansert i høst, hadde påvirket iPad-salget i negativ retning. Det avviste Tim Cook, og tallene ser ut til å støtte ham:

Salget av Apple-produkter i kvartalet fordelte seg slik:

  • 37,04 millioner iPhone (opp 128 prosent)
  • 15,43 millioner iPad (opp 111 prosent)
  • 3,72 millioner bærbare Mac (opp 26 prosent)
  • 1,48 millioner stasjonære Mac (opp 12 prosent)
  • 15,4 millioner iPod (ned 21 prosent)

Det sterke kvartalet tok markedet på senga. På forhånd hadde analytikere ventet et salg som var nesten 7,5 milliarder dollar lavere. Aksjekurset steg i natt over 7 prosent, og førte igjen Apple forbi Exxon som verdens mest verdifulle selskap.

- Man har nesten ikke ord for styrken på tvers av alle produktene. Alt overskygger selv de villeste forventningene analytikere hadde, sier analytiker Toni Sacconaghi i Sanford C. Bernstein til New York Times.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.