RESULTATERFINANS

Apple kjøper lynrask database

Prosjektet ble slettet fra Github. «Drittsekk-oppførsel» mener flere.

FoundationDB er kjøpt opp av Apple. Her fra en feiltolleranse-demonstrasjon i et klipp database-selskapet la ut på Youtube i januar i fjor.
FoundationDB er kjøpt opp av Apple. Her fra en feiltolleranse-demonstrasjon i et klipp database-selskapet la ut på Youtube i januar i fjor.
25. mars 2015 - 09:43

Apple har kjøpt opp FoundationDB, et oppstartselskap fra delstaten Virginia med databaseteknologi som spesialområde. Det melder Techcrunch.

FoundationDB har utviklet en lynrask NoSQL-database, som også støtter det tradisjonelle SQL-grensesnittet basert på relasjonsmodellen.

Databasen kan utføre ACID-kompatible transaksjoner med en ytelse på 14,4 millioner tilfeldige skriveoperasjoner i sekundet, eller 54 milliarder skriveoperasjoner i timen, skriver selskapet i et blogginnlegg før jul. Dette fra en stresstest foretatt på en større EC2-serverklynge med 512 fysiske kjerner hos Amazon.

Ytelsen til side, det er flere forhold med dette oppkjøpet som vekker oppsikt.

FoundationDB er det første oppkjøpet av et programvarehus myntet på enterprise-markedet som Apple har gjort, skriver Readwrite. Det er lite trolig at Apple planlegger å selge databaser.

Den rådende antakelsen er derfor at teknologien vil bli brukt for å styrke Apples serverinfrastruktur for App Store, iTunes Connect eller iTunes i skyen. Men hvem vet.

Leste du denne? Fant ukjent søkerobot fra Apple

Apple har selv ikke bekreftet oppkjøpet, men byr i stedet på standardfrasen sin «Vi kjøper mindre teknologiselskaper fra tid til annen, og generelt diskuterer vi aldri våre hensikter eller planer».

Slettet fra Github

Kjøpesummen er ikke kjent. Eksterne investorer har tidligere sprøytet inn nærmere 23 millioner dollar i selskapet, ifølge en oversikt hos Crunchbase.

Nevnte blogginnlegg er i skrivende stund ikke fjernet, men det er muligheten for å laste ned programvaren. Både fra FoundationDBs nettsider, men også tilhørende åpen kildekode-prosjekter er slettet fra Github. Det inkluderer blant annet SQL Layer, som var en fri og åpen databasemotor som kjørte på toppen av FoundationsDBs NoSQL-plattform.

Flere er provosert og frustrert etter at Github-prosjektet nå er slettet.

Det er en oppskrift på å hisse på seg utviklere.

- Dette er et stort problem. Er det noen som har tatt en kopi? Det å fjerne et åpen kildekode-prosjekt som folk kan være avhengig av er ren drittsekk-oppførsel, skriver en i debatten som raser på Hacker News.

Etter litt detektivarbeid har flere klart å spore opp kopier, deriblant en fork som skal være oppdatert med de siste endringene.

Les også: IndexedDB er gjort til W3C-standard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.