Apple kjøper prosessor-selskap

Kjøper spesialist som kan forbedre neste utgave av iPhone.

Apple kjøper prosessor-selskap

Kjøper spesialist som kan forbedre neste utgave av iPhone.

Apple skiller seg fra resten av bransjen på flere måter, blant annet ved at de selv lager både maskinvaren og programvaren til de fleste produktene sine.

Nå tar selskapet et nytt grep, og går til innkjøp av PA Semi, et selskap som lever av å designe og lage mikrobrikker med veldig lavt strømforbruk.

PA Semi er et 150-mann stort selskap som ble stiftet i 2003 av Dan Dubberpuhl, en av sjefsdesignerne som på 90-tallet jobbet med utviklingen av Alpha og StrongARM- prosessorene.

- Apple kjøper mindre teknologiselskaper fra tid til annen, og vi pleier ikke å kommentere våre hensikter eller planer, sier Steve Dowling, pressetalsmann i Apple til Forbes.com.

Selv om Apple som vanlig er sparsomme med hva de vil si, henviser Forbes.com til en kilde som hevder at det selskapet ble kjøpt for 278 millioner dollar i kontanter.

Som vanlig når Apple gjør nye grep, begynner ryktene og spekulasjonene å gå.

Det store spørsmålet nå, er hvor viktig denne mikrobrikken blir. Det tolkes allerede som et nederlag for Intel og deres kommende Atom-prossesor, som også skal være en brikke med lavt strømforbruk.

I februar 2007 presenterte PA Semi en 64-bits tokjernet prosessor som de mente var 300 prosent mer strømeffektiv enn sammenlignbare brikker. Den bruker bare mellom 5 og 13 watt når den kjører på 2 gigahertz.

Per i dag bruker imidlertid ingen Apple-produkter brikker fra PA Semi, og det forventes at det vil ta minst et år før noen av det nyinnkjøpte selskapets produkter ender opp i et Apple-produkt.

Dersom brikkene er så mye bedre som det snakkes om, så kan Apple ha sikret seg nok et fortrinn i kampen om de avanserte mobilbrukerne.

Resten av bransjen ble tilsynelatende tatt på sengen av selskapets iPhone-satsning, og de jobber trolig på spreng for å ta igjen forspranget. Selv om mobilen offisielt ikke er i salg i Norge ennå, har Telenor tidligere fortalt at det allerede er 5.000 norske iPhone brukere i deres mobilnett.

Til toppen