Apple-krav stopper lydbøker på iPod

Apples lukkede løsninger var årsaken til at Lydbokforlaget valgte Microsofts musikkformat.

Apples lukkede løsninger var årsaken til at Lydbokforlaget valgte Microsofts musikkformat.

Det antas at rundt halvparten av alle MP3-spillere er Apple iPod-enheter. Alle slike enheter kan spille av MP3-filer, men bare Apples enheter kan spille AAC/MP4 kopibeskyttede filer. De fleste andre kan spille av Microsofts WMA beskyttede format.

digi.no omtalte i går Lydbokforlaget som også rammes av denne formatkrigen.

Fra oktober kan man laste ned norske lydbøker fra Internett og kopiere dem til digitale avspillere. For å beskytte sine produkter, valgte Lydbokforlaget Microsofts WMA-format.

Lydbokforlaget har valgt å samarbeide med Phonofile som benytter WMA-format, men så lenge formatstriden mellom Apple og Microsoft pågår betyr det at lydbøkene ikke kan spilles på iPod.

    Les også:

Forlagssjef Herborg Hongset i Lydbokforlaget forteller til digi.no at det var forhandlerne som var utgangspunktet i valget av musikkformat.

- En god del av våre forhandlere ønsker å selge lydbøker på fil, og dette ville ikke være mulig med iPod. Vi har derfor satset på et tilbud som er åpent og tilgjengelig og et format med god rettighetsbeskyttelse, sier hun til digi.no.

Hvis forlaget ville selge bøkene selv, måtte de velge WMA. Innhold til iPod selges bare gjennom den Apple-eide iTunes-butikken og dette har altså ikke forlaget ville la Apple gjøre.

Format-striden med Apple gjør altså at Lydbokforlaget går glipp av halvparten av markedet.

Hongset håper på et samarbeid mellom Apple og Microsoft og mener det også pågår EU-høringer om kompatibilitet og MP3 med kopibeskyttelse.

I dag finnes kun vannmerking som sporingsmulighet. Legger man ut en fil man har kjøpt på Internett kan dette spores ved denne metoden som blant annet benyttes i Sverige.

Hongset mener at avspillerutstyr uansett i dag er så billig at folk trolig vil kjøpe seg det som er mest hensiktsmessig. En del mobiltelefoner har allerede integrerte MP3-spillere.

Dessuten finnes det smutthull. Man kan overføre WMA-filer med Microsofts DRM-bskyttelse til MP3 eller AAC-format som kan spilles av på iPod ved å brenne en CD og rippe den tilbake til et komprimert format.

Daglig leder Erik Brataas i Phonofile mener Creative og Asono er de mest brukte avspillere for wma-format.

- Vårt håper at framtiden vil bli mer plattformuavhengig, sier han til digi.no.

Avtroppende direktør i IFPI Norge, Sæmund Fiskvik, har lenge kjempet mot Apple og Microsoft utvikling på det han kaller å danne monopol for egen maskinvare og plattform.

Gjennom «iTunes Music Store» og «Windows Media Player» kan forbrukerne velge blant flere hundre tusen musikk-kutt til syv, åtte kroner per stykk.

Men når man kjøper en låt kommer den i et filformat som ikke kan spilles av på alle typer avspillere.

Platebransjen ønsker at alle som kjøper musikk skal kunne spille av musikken på det utstyret de ønsker.

Til toppen