JUSS OG SAMFUNN

Apple må betale milliarder i straffeskatt

Etterforsket for skattejuks – har inngått forlik.

Apple har gått med på å betale straffeskatt i Italia etter har blitt etterforsket for å ha oppgitt mangelfulle opplysninger om inntekter.
Apple har gått med på å betale straffeskatt i Italia etter har blitt etterforsket for å ha oppgitt mangelfulle opplysninger om inntekter. Bilde: Joshua Sudock/ZUMA Press/Corbis/All Over Press
NTB
30. des. 2015 - 13:50

Roma (NTB-AFP): Datagiganten Apple har gått med på å betale 318 millioner euro – over 3 milliarder kroner – etter å ha blitt etterforsket for skattejuks i Italia.

Apple i Italia og selskapets sjefer i landet har vært under etterforskning for blant annet å ha oppgitt mangelfulle opplysninger om inntekter mellom 2008 og 2013. Ifølge avisen La Repubblica skylder Apple 880 millioner euro, men onsdag ble det kjent at selskapet og myndighetene har inngått et forlik om å betale en straffeskatt på 318 millioner euro.

Skatteplanlegging

Saken kommer opp samtidig som kritikken øker mot multinasjonale selskaper som har benyttet seg av avansert skatteplanlegging. EU-kommisjonen er i gang med å undersøke om selskapet har benyttet seg av skattehull på en uheldig og ulovlig måte. Selskaper som Apple, Ikea og Pepsi har spart milliarder av dollar i skatt etter å ha inngått spesielle og særdeles gunstige skatteavtaler med blant annet luxembourgske myndigheter. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.