JUSS OG SAMFUNN

Apple-nederlag mot Samsung

Australsk dommer opphever salgsforbud mot Samsungs nettbrett.

Samsungs toppsjef for mobile produkter,  Shin Jong-gyun, kan glede seg over å ha taklet Apple i en australsk domstol. Her viser han frem Samsungs Galaxy Tab 8.9 LTE på en lansering tidligere denne uken.
Samsungs toppsjef for mobile produkter, Shin Jong-gyun, kan glede seg over å ha taklet Apple i en australsk domstol. Her viser han frem Samsungs Galaxy Tab 8.9 LTE på en lansering tidligere denne uken. Bilde: Lee Jae-Won/Reuters/SCANPIX
30. nov. 2011 - 08:44

De siste månedene har Samsung og Apple vært i flere rettslige konflikter rundt om kring i verden. Apple har gått til domstoler både i Europa og Australia for å stoppe salget av Samsung Galaxy Tab 10.1, som Apple mener er en ren kopi av iPad 2, og derfor ikke kan selges.

Nå har en domstol gitt Samsung en viktig seier. I Australia har nemlig ikke Samsung kunnet selge sitt nettbrett som følge av et salgsforbud som en australsk domstol innførte i midten av oktober. Salgsforbudet skulle gjelde inntil Apple og Samsung nådde en enighet om patent-krangelen, eller en domstol kom med en kjennelse.

Onsdag opphevet imidlertid en føderal ankedomstol i Australia salgsforbudet, og kritiserte samtidig salgsforbudet som den laverestående domstolen hadde innført. Det melder Bloomberg News.

– Kjennelsen bekrefter tydelig at Apples juridiske påstander savner grunnlag, sier Samsungs talsperson Nam Ki Young til Bloomberg News. Talspersonen sa også at Galaxy Tab 10.1 vil være tilgjengelig for australske innen kort tid.

Apple holder imidlertid på sitt. Selskapet uttaler at det ikke er noen tilfeldighet at Samsungs nyeste produkter ser lik ut som iPhone og iPad.

– Denne formen for ren kopiering er feil, og som vi har sagt mange ganger tidligere så må vi beskytte Apples immaterielle rettigheter når selskaper stjeler våre ideer, skriver Apple i en e-post til Bloomberg som en respons på kjennelsen.

I Australia er det imidlertid ikke over. I mars kommer hovedforhandlingen mellom Apple og Samsung opp for en domstol, som skal ta endelig stilling til om Samsung faktisk har gått for langt i å etterligne Apples konsept.

For Samsung er imidlertid dette en svært etterlengtet seier. De har konflikter gående med Apple rundt rettighetsspørsmål i blant annet Tyskland, Japan og USA i tillegg til Australia. De har blitt beskylt av Apple for både å ha kopiert designen til iPad 2 og iPhone. Samsung har slått tilbake med samme mynt. Etter at iPhone 4S ble lansert gikk de nemlig til domstoler i Italia og Frankrike for å få et salgsforbud. Samsung hevder nemlig Apple bryter noen av deres patenter.

Tidligere i november ble det klart at Samsung gjorde noen små endringer på sitt Galaxy Tab 10.1-nettbrett i det tyske markedet. Dette for å komme rundt juridiske problemer i det viktige markedet.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.