BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple og Amelio i støtet

Til tross for at harde tider og røde tall for Apple Computer det siste året, er firmaet på offensiven med nye produkter og lanseringer. Gil Amelio, sjef i Apple, nøyer seg ikke med å overleve, nå vil han lykkes.

Anders Berg
1. okt. 1996 - 13:00

Etter endelig å ha lisensiert bort sitt operativsystem, MacOS, til aktører som IBM, Motorola, UMAX og Power Computing, begynner Apple å se resultater.

Analytikere har anbefalt Apple å gjøre dette i åresvis, og endelig kom mannen - Gil Amelio - og svelget kamelen ved å lisensiere bort arvesølvet, MacOS. Aksjemarkedet mente at dette skjedde for sent og Apples aksjer gikk kraftig ned, særlig etter at Apple presenterte et tap på USD 740 millioner for andre kvartal i 1996. Mange mener Apple ikke har en sjanse i den internasjonale kampen om PC kundene, men ikke Amelio. I et intervju i Paris nylig, sa Amelio at det ikke lenger er spørsmål om Apples vil overleve - nå skal de lykkes. Apple og millioner av dedikerte tilhengere har urokkelig tro på Apples produkter og selskapets fremtid.

Apple får nå drahjelp fra kloneprodusentene i jobben med å opprettholde og styrke Apple som en plattform for fremtiden.

Foreløpig er det Power Computing, UMAX og Radius som produserer Macintosh kloner, men like i helene følger Motorola Inc. og akia Corp. Motorola inngikk i forrige uke en avtale med Mitsubishi Corp. om salg av Macintosh kloner i Japan, et marked som til tross for nedgangen i Apple, fortsatt er sterkt. Sammen satser de på å selge 210 000 maskiner til privat- og bedriftsmarkedet i løpet av det første året.

akia Corp. er et nystartet firma som på lisens fra IBM gjør seg klar til produsere bærbare Mac-kloner, et marked som for tiden er tynt dekket av Apple selv. IBM leverer micropsrosessorer og IBM Japan Ltd. vil stå for salg og reparasjon av maskinene. Allerede i november ruller de første modellene ut.

Apple har svart med å ansette Dale L. Fuller, tidligere administrerende direktør for Laptop Computer Products hos NEC Technologies, som ny sjef for Apple PowerBook-divisjonen. Det kan virke som om kloneprodusentene skaper konkurranse på områder hvor Apple ikke er vant til å konkurrere. Dette gjør at Apple må skjerpe seg og forbedre egne produkter.

Det blir spennende å følge Apple i tiden fremover. Datahverdagen ville vært litt grå uten Apple Computer til å sprite den opp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.