JUSS OG SAMFUNN

Apple patent-saksøkes på nytt

Smartflash håper på reprise.

Apple utsettes stadig for patentsøksmål. Men de to nyeste er av svært forskjellig karakter.
Apple utsettes stadig for patentsøksmål. Men de to nyeste er av svært forskjellig karakter. Bilde: PantherMedia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. mars 2015 - 13:44

I slutten av forrige uke ble det kjent at noe nye patentsøksmål mot Apple har blitt anlagt. Bak det ene søksmålet står britiske Smartflash, som i begynnelsen av forrige uke ble tilkjent omtrent en halv milliard dollar i erstatning av lavere, amerikansk domstol, i en sak hvor Apple ble anklaget for å ha krenket tre patenter som eies av Smartflash.

Les også: Patentsmell for Apple 

Håper på en reprise

Denne foreløpige seieren – for Apple vil selvfølgelig anke saken – har tydelig bidratt til optimisme hos Smartflash. Ifølge Reuters saksøkes nå Apple på nytt for krenkelser av de samme patentene. Men denne gang gjelder saken krenkelser gjort med nyere enheter, slik som iPhone 6 og iPad Air 2. Den forrige saken involveret iTunes og eldre enheter.

Også det nye søksmålet er anlagt ved domstolen i Tyler i Eastern District of Texas som er kjent for å gi patenteiere og -troll medhold i slike saker. Advokaten som representerer Smartflash, Brad Caldwell, hevder overfor Reuters at Apple ikke kan påstå at selskapet ikke kjente til disse patentene eller forstod at de krenker dem.

– En grundig jury har allerede avvist disse argumentene, sier Caldwell. Det er uklart hvor stor erstatning Smartflash krever denne gang. Apple skal ikke ha uttalt seg om det nye søksmålet.

Ericsson

Men Smartflash er ikke det eneste selskapet som har saksøkt Apple for patentkrenkelser i det siste. Det har også svenske Ericsson. Men denne saken handler delvis om standardessensielle patenter knyttet til 2G- og 4G/LTE-teknologier. Ifølge Ericsson har selskapet tilbudt seg disse patentene til Apple med FRAND-betingelser (Reasonable And Non-Discriminatory), noe som er vanlig i forbindelse med patenter som essensielle for standardisert teknologi. Apple har tidligere lisensiert de samme patentene, men lisensavtalen forfalt i januar. Ifølge Ericsson nekter Apple å fornye avtalen og skal heller ikke ha vært villige til å la en domstol avgjøre lisensbetingelsene. I stedet skal selskapet ha bedt United States District Court for the Northern District of California erklære at selskapet ikke krenker en del av disse patentene. 

Salgsforbud

Ericsson har derfor bedt U.S. International Trade Commission (ITC) om å innføre salgsforbud mot de av Apple produkter som krenker patentene. I tillegg har Ericsson anlagt et erstatningssøkmål ved samme domstolsområde som Smartflash.

Saken omfatter ikke bare standardessensielle patenter, men i alt 41 patenter som ifølge Ericsson er kritiske i forbindelse med egenskaper og funksjonalitet knyttet til design av halvlederkomponenter, brukergrensesnitt-programvare, posisjonstjenester og - applikasjoner, samt i iOS-operativsystemet.

Ifølge ZDNet skal de to selskapene ha forhandlet i to år om forlengelsen av lisensavtalen, før de brøt samme i januar.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.