Apple satser på egen nettleser

Nå skal det være slutt på fremmede nettlesere i Mac OS X. Apple satser på sin egen "Turbo Browser", "Safari".

Nå skal det være slutt på fremmede nettlesere i Mac OS X. Apple satser på sin egen "Turbo Browser", "Safari".

I sin innledning til den pågående Macworld-utstillingen i San Francisco sa Steve Jobs at Safari er "den første store nye nettleseren på fem år".

Den første egenskapen er fart. Noen sammenlikning med norske Opera foreligger ikke, men den laster nettsider tre ganger fortere enn Internet Explorer og kjører Javaskript nesten tre ganger fortere enn Netscape, mener Apple på grunnlag av standardtester.

Flere nyheter er innebygget i Safari. Søkemotoren Google er bygget inn i adresselinjen, slik at også avanserte søk kan kjøres direkte. En liten detalj vil glede mange: Når du har sett på et treff, og kommet flere nivåer unna den første oversikten over treff som passer til søket ditt, kan du klikke på det nye "snap back"-ikonet. Det samme ikonet under normal surfing lar deg komme tilbake til den første siden i nettjenesten du har boret deg ned i. "Snap back" på Amazon.com gir deg med en gang siden der du begynte å utforske nye bøker.

Quicktime og Macromedia Flash er integrert. Bokmerker håndteres på en ny måte. På rammen under adresselinjen kan en håndfull bokmerker samles ved å trekke ned adresser fra adresselinjen. Navnet kan redigeres direkte. Bokmerket kan fjernes like enkelt, det er bare å trekke den bort fra rammen. For de mange nettstedene man ikke trenger enkel tilgang til, men gjerne vil kunne finne fram til, har Apple laget en egen katalogordning, der bokmerkene finnes sammen med historikken over besøkte nettsteder, både i ordnede og søkbare lister, og i strukturerte kataloger.

Ellers er grensesnittet gjort svært enkelt. Motoren for gjengivelse av html er hentet fra åpen kildekode, og Apple har på sin side lagt ut alle sine forbedringer. En "solid" betaversjon er gratis tilgjengelig fra i dag.

Til toppen