FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple satser stort på «utvidet virkelighet» med iOS 12

Annonsert på Apples utviklerkonferanse.

AR står i fokus med den nye iOS-versjonen.
AR står i fokus med den nye iOS-versjonen. Foto: Apple
4. juni 2018 - 21:21

Apples årlige WWDC-konferanse er i gang, og kanskje ikke helt uventet var den nye versjonen av mobiloperativsystemet blant de store nyhetene som ble presentert denne gangen. Med iOS 12 setter Apple blant annet et stort fokus på AR, eller «utvidet virkelighet» som det heter på norsk.

Under WWDC-konferansen kunne Apple nemlig avsløre at de med iOS 12 lanserer et helt nytt filformat for AR, kalt USDZ, som er optimalisert for deling av AR-innhold på tvers av hele Apple-økosystemet via eksisterende apper som Messages, Safari, Mail, Files og News.

Det nye AR-filmformatet legger blant annet til rette for plassering av virtuelle 3D-objekter i virkelige rom. <i>Foto:  Apple</i>
Det nye AR-filmformatet legger blant annet til rette for plassering av virtuelle 3D-objekter i virkelige rom. Foto:  Apple

I tillegg tilrettelegger filformatet for å enkelt plassere virtuelle objekter i ekte rom, og det nye utviklerverktøyet ARKit 2 gir støtte for å bruke flere enheter samtidig på det samme AR-innholdet. Apple har samarbeidet med mange tredjeparter om støtte for det nye filformatet. Blant disse er Adobe, som både skal bygge inn USDZ-støtte i sine produkter, blant annet Photoshop, og lansere en helt ny AR-app til iOS 12.

Økt respons og bedre kontroll

AR-satsingen har også resultert i en ny iOS-app kalt Measure, som Apple viste frem på scenen. Denne lar deg måle dimensjoner på objekter i omgivelsene i tre dimensjoner ved at man kan velge et punkt på et objekt og dra ut en linje ved å bevege selve mobilen, for på den måten å få oppgitt den reelle avstanden mellom punktene.

Appen kan også automatisk gjenkjenne rektangler, slik at man kjapt kan få opp dimensjonene til for eksempel et fotografi uten at man trenger å måle opp sidene manuelt. 

Shortcuts-funksjonen skal gjøre Siri litt mer nyttig i iOS 12. <i>Foto:  Apple</i>
Shortcuts-funksjonen skal gjøre Siri litt mer nyttig i iOS 12. Foto:  Apple

Når det gjelder øvrige iOS 12-nyheter kan Apple opplyse at det nye operativsystemet vil gjøre iPhone- og iPad-bruken vesentlig raskere og mer responsiv. For eksempel skal kamera-appen nå starte opp hele 70 prosent raskere enn tidligere, mens tastaturet skal dukke opp 50 prosent raskere – og levere raskere respons på skrivingen. Generelt skal apper kunne starte opp dobbelt så raskt som før, selv når du har mye kjørende på enheten fra før.

Ellers lanserer Apple Group FaceTime, som legger til rette for gruppesamtaler i FaceTime med opptil 32 deltakere, både med og uten video. Stemmeassistenten Siri oppgraderes med en ny «Shortcuts»-funksjon, som fungerer ved at Siri kommer med forslag til handlinger til riktig tid, som du kan utføre med enkle stemmekommandoer som du selv konfigurerer eller ved ett trykk på en knapp skjermen. Siri Shortcuts fungerer med flere forskjellige apper.

iOS gir deg også bedre kontroll på varslinger, ved at man blant annet kan velge å samle sammen varslinger fra samme app, og at bestemte varslinger leveres uten lyd. Ellers blir «Ikke forstyrr»-modusen smartere ved at kan skur seg selv av og på basert på bestemte tidspunkter, steder eller handlinger, og ved leggetid vil modusen dimme skjermen og gjemme varslinger fra låseskjermen.

Flere detaljer kan du finne på Apples nyhetssider.

Les også: Vi har testet Oneplus' nye, toppspesifiserte mobil til lavpris »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.