FORBRUKERTEKNOLOGI

– Apple satser stort på smarthus

Ny plattform avdukes på mandag, ifølge Financial Times.

SMARTHUS: Apple vil la deg kontrollere apparatene i hjemmet ditt via iPhone, iPad og Apple TV, og lanseringen som gjør det mulig kommer neste uke, hvis vi skal tro avisen Financial Times.
SMARTHUS: Apple vil la deg kontrollere apparatene i hjemmet ditt via iPhone, iPad og Apple TV, og lanseringen som gjør det mulig kommer neste uke, hvis vi skal tro avisen Financial Times. Illustrasjonsfoto: Brian Jackson / Alamy/All Over Press
27. mai 2014 - 09:03

Det neste påfunnet fra Apple er en ny programvareplattform for såkalte «smarte hjem». iPhone vil fungere som fjernkontroll for alt fra lysstyring til innbruddsalarmer og annen hjemmeelektronikk, hevder anerkjente Financial Times med bakgrunn i lukkede kilder. Artikkelen deres er bak betalingsmur, men TechCrunch har et greit sammendrag.

Løsningen blir beskrevet som det neste store fra Apple, og skal ifølge avisa avdukes allerede neste uke under selskapets Worldwide Developer Conference (WWDC) mandag 2. juni i San Francisco.

Det mangler ikke på produkter som tilbyr en grad av automatisering og kontroll av termostater, røykvarslere, lyspærer og andre enheter, over WiFi, Bluetooth eller ZigBee-protokollen. Trass mange års hype har imidlertid teknologien ennå til gode å slå igjennom i massemarkedet.

Det kan være i ferd med å endre seg. Google kjøpte nylig Nest, en produsent av smarte røyvarslere og termostater for nær 20 milliarder kroner og har med initiativet Android@Home kjente ambisjoner på området. Det samme har Microsoft med sitt HomeOS og Samsung med Smart Home-tjeneste som kan styre kjøleskap, vaskemaskiner og TV-apparatet fra smarttelefonen.

Og så finnes det et utall enkeltapplikasjoner til smarttelefoner, naturligvis, men trolig er det først når IT-gigantene ruller ut de store kanonene og kommer med et enhetlig system mange er villige til å støtte at det virkelig kan løsne for den gamle drømmen om smarthus.

Apple har opplagt også ambisjoner her. En patentsøknad fra i fjor høst beskriver et system som nettopp kan aktivere lys, alarmer, garasjedør og så videre, automatisk når du kommer hjem.

Ifølge Financial Times har Apple ført forhandlinger med tredjeparts produsenter av typisk hjemmelektronikk som kan passe i et slikt system, med tanke på å sertifisere produktene for bruk i løsningen.

Dette vil fungere etter samme prinsipp som tredjeparts utstyr som er kompatibel med for eksempel iPhone, men gjennom et nytt merkevare og tilhørende logo, skriver avisen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.