Apple skifter ut filsystemet i Mac OS X

Leopard-utgaven av Mac OS X vil ta i bruk et filsystem utviklet av Sun i stedet for dagens løsning.

Apple skifter ut filsystemet i Mac OS X

Det er ventet at Apple under neste ukes Worldwide Developers Conference vil komme med en rekke nye detaljer om selskapets neste utgave av Mac OS X, kjent som Leopard. Men allerede nå har til nå ubekreftede detaljer blitt avslørt av pålitelige kilder.

Under et arrangement i Washington D.C. i går fortalte toppsjefen i Sun, Jonathan Schwartz, at Apple vil ta i bruk selskapets åpen kildekode-baserte filsystem, ZFS, i Leopard-utgaven av Mac OS X, som vil få versjonsnummeret 10.5 og bli lansert i oktober i år. Dette skriver IDG News Services.

ZFS (Zettabyte File System) er et 128 bits filssystem som blant annet støtter sammenslåing av lagringsenheter. Dette betyr at maskinene kan ha flere harddisker eller andre lagringsenheter, uten at brukere vil måtte forholde seg til disse separat. Den totale lagringskapasiteten vil være tilgjengelig på ett sted.

Apple har siden brukt filsystemet HFS+ (Hierarchical File System) siden begynnelsen av 1998, da Mac OS 8.1 ble lansert.

    Les også:

Annonseringen til Schwartz kommer ikke egentlig som noen overraskelse. Helt siden i fjor sommer, da Apple-sjef Steve Jobs demonstrerte den planlagte backupløsningen Time Machine, har ZFS blitt ansett som en mulig etterfølger til HFS+.

Sun bruker selv ZFS i flere produkter, blant annet lagringsservere og OpenSolaris.