RESULTATERFINANS

Apples børsverdi ryster IT-bransjen

Apple har for lengst passert HP i børsverdi. Snart rykker de også forbi IBM.

24. okt. 2007 - 07:35

Finansbladet Forbes publiserte i går en liste over de ti amerikanske teknologiselskapene som viser sterkest vekst, målt etter omsetning og resultat.

Øverst på listen troner en gammel kjenning, Apple, med solid margin til Google, Nvidia, Supertex, Ceradyne, AeroVironment, Micrel, Tibco Software, Edwards Lifesciences og FormFactor.

En tretti år gammel produsent av personlige datamaskiner og moteriktige elektroniske forbruksvarer danker altså ut både det trendsettende internettselskapet Google, og de typiske unge nisjeprodusentene som ellers pleier å prege slike lister. De nyeste tallene fra Tibco, en av de få «eldre» på listen, tyder for øvrig på at deres gode tider sannsynligvis er historie.

Den sterke veksten til Apple gjør investorene umåtelig tillitsfulle, faktisk i større grad enn tilfellet er for Google.

Siden januar har Apple doblet sin aksjekurs. Google har økt sin med «bare» 40 prosent. Siden januar har Apple doblet sin aksjekurs. Google har økt sin med «bare» 40 prosent..

Ifølge Bloomberg bykset Apple forbi HP i markedsverdi i september i år. HP er det IT-selskapet som har størst omsetning av alle.

Tall innhentet i går kveld viser hvor klart HP er akterutseilt: Apples markedsverdi var 148,2 milliarder dollar, nærmere 16 milliarder dollar større enn HPs på 132,5 milliarder. Pris/inntjeningsforholdet (P/E) til Apple er langt over det dobbelte av HPs: 48,1 mot 20,8.

Fra Apple til IBM er avstanden ikke stor: IBMs markedsverdi er 152,7 milliarder dollar. Med Apples nåværende kursøkning rykker de forbi IBM i løpet av uker, ikke måneder. IBMs P/E er for øvrig helt nede på 17,1.

Til og med Google ligger an til å bli tatt igjen av Apple. Til og med Google ligger an til å bli tatt igjen av Apple. Google var i går kveld verdt 203,1 milliarder dollar. Google er blant de få som slår Apple på P/E, med 50,9.

Et par andre eksempler: PC-produsenten Dell er bare verdt en brøkdel av Apple: 63,4 milliarder dollar mot 148,2 milliarder.

Oracle, med alle sine milliardoppkjøp de siste årene, verdsettes av børsen til 106,3 milliarder dollar. P/E er 24,5.

Den eneste som virkelig ruver over Apple, målt i markedsverdi, er Microsoft. Den eneste som virkelig ruver over Apple, målt i markedsverdi, er Microsoft på 286,8 milliarder dollar. Investorene er ikke spesielt begeistret for programvaregiganten: P/E er på jevne 21,4, så vidt over HP.

Lærdommen er klar: Klassisk programvare og maskinvare er etablerte bransjer, og spesielt i maskinvare gnager lave marginer på P/E. Søk og Internett er «hot» bare i det ene tilfellet Google, og så absolutt mindre «hot» enn Apples raffinerte og moteriktige teknologi.

Apples nye kometstatus viser hvor nådeløs historien kan være. I oktober 1997, altså for ti år siden, var Dell IT-bransjens store stjerne: PC-produsenten var verdt 4 milliarder dollar på børsen og opplevde rask vekst, mens Apple lå nede for telling og sto klar til å slukes for bare 700 millioner dollar – uten at noen meldte seg.

På det tidspunktet hadde Steve Jobs nettopp latt seg overtale til å bli «interim» CEO i Apple. Michael Dell ga ham dette rådet: «Steng Apple og gi aksjonærene pengene igjen.»

I dag er det Dell som sliter. Angrer de på at de ga opp å markedsføre forbrukerelektronikk?

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.