Apples nye nettleser klar til gratis nedlasting

Apple har fullført den første utgaven av den kjappe og funksjonsrike nettleseren Safari, og lagt den ut til gratis nedlasting.

Nettleseren Safari skal være svært rask, hevder Apple. Ulike sammenligninger med Internet Explorer, Netscape og Camino når det gjelder tiden det tar å laste en HTML-side, ren javaytelse, ren JavaScript-ytelse og nettleserens oppstartstid, viser at Safari gjør det skarpt - ifølge Apple.

    Les også:

Som i mange andre nettlesere, kan man i Safari lese og veksle mellom flere websider i samme vindu. Websidene er tilgjengelige ved hjelp av faner, i stedet for at det åpnes et nytt vindu for hver webside. Man kan også velge at alle bokmerkene i en mappe automatisk skal åpnes som faner. Safari har videre et pop-up-filter som hindrer at uønskede faner opprettes.

Safari, som er delvis basert på flere ulike KDE-prosjekter, skal ifølge Apple gjengi websider i henhold til de nyeste spesifikasjonene for HTML, XML, CSS, JavaScript og Java. Nettleseren kantutjevner alle skrift og utnytter Unicode-støtten i Mac OS X slik at ulike skriftssystemer, for eksempel latinsk og kinesisk, kan vises på samme side.

Java-støtten, som basertes på den versjon 1.4.1 av pluginmodulen, skal være betydelig raskere enn tidligere. Dette oppnås blant annet ved hjelp av bufringsfunksjoner for Java-klasser og JAR-filer.

Safari støtter det Apple kaller dynamiske bokmerker. Dette innebærer tilgang til en oversikt over alle nettstedene brukeren har besøkt den siste tiden, men også at Rendezvous tas i bruk for å finne eventuelle webadresser på lokalnettet til brukeren. Dette inkluderer konfigurerings- og administrasjonssider for blant annet skriver, ruter eller webkamera. I tillegg er alle webadressene som er oppført i Adressebok samlet på ett sted.

Brukergrensesnittet for bokmerkene ligner mye på de som benyttes i musikktjenesten iTunes, hvor man kan redigere bokmerkenavn og -adresser direkte i vinduet.

SnapBack er en knapp som tar brukeren tilbake til der brukeren sist skrev inn en URL eller valgte et bokmerke.

Safari har også en funksjon for å gjøre skjemautfylling smidigere. Funksjonen henter informasjon fra Adressebok og tidligere utfylte skjemaer, for deretter å fylle inn tilsvarende felter automatisk i nye skjemaer. Nettleseren kan også huske brukernavn og passord knyttet til ulike nettesteder.

Safari har ellers funksjonalitet for å slette logger og personlig informasjon, et eget felt for å søke i Google, samt bedre håndtering av nedlastede filer som må pakkes ut.

Safari 1.0 kan lastes ned fra denne siden.

;