Apples sjuende fete på rad

iMac-effekten varer ved. I antall enheter solgt, økte Apple med 40 prosent i siste kvartal, langt over de 21 prosent som IDC anslår som gjennomsnittet i bransjen.

iMac-effekten varer ved. I antall enheter solgt, økte Apple med 40 prosent i siste kvartal, langt over de 21 prosent som IDC anslår som gjennomsnittet i bransjen.

Omsetningen for kvartalet fram til 26. juni, det tredje i Apples regnskapsår, nådde 1,56 milliarder dollar, opp 11 prosent fra 1,40 milliarder i samme kvartal i fjor.

Regnskapet viser at resultatet ble doblet, fra 101 millioner dollar til 203 millioner. For at sammenlikningen skal være korrekt, ber Apple om at man trekker fra 89 millioner dollar fra salget av 10 millioner aksjer i Arm Holdings plc. Driftsresultatet blir da 114 millioner dollar, 13 prosent bedre enn i fjor.

Ifølge Wall Street Journal er driftsresultatet rundt åtte prosent over det analytikerne hadde forventet.

Det er vedvarende sterk omsetning av iMac som er forklaringen på framgangen, ifølge Apple, spesielt mot skole, utdanning og forbruker. Kvartalet er Apples sjuende på rad med positivt driftsresultat.

Tall fra InfoBead tyder på at bare 30 prosent av Apples omsetning går til næringslivet og det profesjonelle markedet, mot 63 prosent i 1996.

Utdanningsinstitusjoner bestiller gjerne sine datamaskiner i juni. Dette kan leses av salgstallene for iMac: 487.000 enheter i kvartalet fram til 26. juni, mot 350.000 i det foregående kvartalet. Prispresset gjorde seg også gjeldende. Gjennomsnittlig utsalgspris for en iMac i marskvartalet var 1813 dollar, og falt til 1683 dollar i junikvartalet.

Apple feirer de gode tallene med en plan om å kjøpe tilbake opptil 500 millioner dollar av sine egne aksjer. Selskapet har i dag en likvid reserve på 3,1 milliarder dollar.

Apple spår beskjeden vekst i inneværende kvartal. Selskapet posisjonerer lanseringer av nyheter med tanke på optimal utnyttelse av julesesongen.

Neste uke går en ny MacWorld av stabelen. Det ryktes at Apple endelig vil lansere sin bærbare for forbrukere, og at det kanskje kommer en etterfølger til Newton for å utfordre Palm.

Til toppen