Årets beste

Her finner du listen over internasjonale nettsteder som satte spor etter seg i 1998.

Her finner du listen over internasjonale nettsteder som satte spor etter seg i 1998.

Årets siste uke er en passende tid for å se seg tilbake, så jeg tenkte at jeg skulle tillate meg litt mimring i dagens Stjernestreif. Dessuten skal jeg by deg på den feteste listen du kan tenke deg over Årets Beste Nettsteder.

1998 var året det var så bratt på web - atter en gang. Bannerannonsemarkedet tok ikke av i år heller, supergiganten SOL reduserte staben til en tredjedel i løpet av året, og for første gang i webbens historie så vi en betydelig nedgang på InterTrack. Mange av fjorårets abonnementsboomere var blitt lei av hele greia og gadd ikke fornye årsabonnementene sine, og et øyeblikk så det stygt ut for hele web-bransjen.

Heldigvis var det bare for et kort øyeblikk, og snart var tallene for stigende igjen. (Var det noen som egentlig tvilte?)

1998 var dessuten det store Konsolideringsåret, hvor store konsern sluttet rekkene innad, og de som ikke gikk for monopol-løsninger knyttet nye samarbeidsallianser både her og der.

Alt i alt kan vi kanskje si at 1998 var det året Internett-markedet endelig mistet dyden, etter hvert som stadig flere skjønte at "money talks and bullshit walks", på Internett som på alle andre kommersielle arenaer. Dette er en utvikling som faktisk er ganske vemodig, all den tid idealisme, visjoner og pågangsmot er essensielle ingredienser i all utvikling. På den annen side er det antagelig også nødvendig, dersom webben noen gang skal klare å ta skrittet fra marginal- til massemedium. Men jeg skal avstå fra å ri akkurat denne kjepphesten videre her og nå.

Uansett har 1998 hatt sine klare høydepunkter, på tross av - eller kanskje på grunn av - de rimelig knallharde vilkårene de fleste av oss etter hvert jobber under. Det heter seg jo at det kun er under press man skaper diamanter.

Og diamanter har det blitt.

De klareste av dem finner du faktisk samlet på ett sted: Best of The Web.org. Du finner pekeren i margen til høyre.

Best of The Web har årlige avstemninger over nettsteder som etter forskjellige kriterier best demonstrerer webbens styrke og gjennomslagskraft. Kategoriene spenner over et vidt spekter, fra beste nyhetstjeneste til beste shopping-site, mest underholdende nettsted, viktigste nyvinning og så videre og så videre.

Går du inn på avstemmings-listen over finalister til 1998-rangeringen finner du naturligvis bankere som Amazon.com, Disney, Mr Showbiz og Yahoo. Men du finner også en rekke interessante outsidere som Hellfire (ChickClick-nettsted med snert!), Schoolwork Ugh! (massivt, oppgave-orientert informasjonsnettsted) og The Onion ("alternative" nyhetsmeldinger med skikkelig glimt i øyet).

Her skulle det altså være kvalitets-surfing å hente for de aller fleste, for ikke å nevne inspirasjon til egen videreutvikling.

For verden går jo som kjent videre. Ved midnatt i morgen ringer klokkene inn et nytt år, faktisk det siste i dette årtusen. Hva 1999 vil by på, er det bare tiden som kan vise. Uansett gleder jeg meg (som alltid) til et nytt år, med nye utfordringer, nye visjoner og nye oppgaver å ta fatt på.

Det er jo dette som er noe av det beste med å jobbe på nett: Det er alltid noe nytt å sette tennene i, og hverdagen er aldri den samme fra dag til dag. Og det er ingen grunn til å tro at 99 blir annerledes i så måte.

Jeg ønsker deg et riktig spennende, lærerikt og morsomt nytt år!

Til toppen