BEDRIFTSTEKNOLOGI

ARM lanserer 64 bits arkitektur

Gjør prosessor-teknologien forberedt for langt kraftigere systemer.

Ny funksjonalitet i nyere utgaver av ARM-arkitekturen, inkludert ARMv8.
Ny funksjonalitet i nyere utgaver av ARM-arkitekturen, inkludert ARMv8. Bilde: ARM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. okt. 2011 - 09:01

ARM kunngjorde i går at selskapet nye, 64-bits systemarkitektur nå er tilgjengelig for lisensiering. Dette er ett skrittene selskapet vil gjøre for at selskapets prosessorer skal kunne konkurrere i blant annet serversystemer.

ARMv8-arkitekturen vil bestå av to sentrale kjøretilstander, AArch32 og AArch64. Det førstnevnte støtter dagens ARM-instruksjonssett, mens AArch64 introduserer et nytt instruksjonssett, A64, for 64-bits prosessering.

Alle de viktigste egenskapene ved ARMv7-arkitekturen skal være videreført eller utvidet i ARMv8-arkitekturen.

ARM lover å sikre et robust designøkosystem med støte for 64-bits instruksjonssettet. Blant annet skal ARM-kompilatoren med støtte for ARMv8 være tilgjengelig for utvalgte partnere. Også en hel del programvare med støtte for ARMv8, inkludert flere åpen kildekode-operativsystemer, applikasjoner og tredjepartsverktøy, er allerede under utvikling.

ARM opplyser at selskapet vil vise fram prosessorer basert på ARMv8 i løpet av 2012, men allerede i går demonstrerte AppliedMicro kjernefunksjonaliteten i det som skal være verdens første 64-bits ARM-prosessor som er laget på en FPGA-plattform (Field-Programmable Gate Array). Under demonstrasjonen skal AppliedMicro ha kjørt UBoot og 64-bits Linux på brikken, som også bestod av blant annet minnesystem og I/O-nettverk.

ARM regner med at det første prototypene av forbruker- og bedriftssystemer basert på ARMv8 vil bli tilgjengelige i 2014.

Flere detaljer om ARMv8-arkitekturen finnes i dette dokumentet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.