JUSS OG SAMFUNN

Assange blir utlevert

Men kan fremdeles anke en siste gang.

2. nov. 2011 - 11:14

Wikileaks-gründer Julian Assange anke avvises og han må derfor belage seg på å utleveres til Sverige, der han er anklaget for voldtekt. Det melder The Guardian onsdag.

Assange har fremdeles mulighet til å anke avgjørelsen, men da må han overbevise engelske domstoler om at dette dreier seg om en større sak med offentlig interesse. Dersom Assange lykkes med dette vil han kunne unngå en utlevering inntil det blir en rettshøring neste år. Han har nå to uker på seg på å levere en anke.

Dersom en anke ikke vil vinne frem vil Assange tidligst bli utlevert til Sverige innen 26. november.

Svenske myndigheter har en arrestordre på Assange i Europa, og vil forhøre den kontroversielle Wikileaks-gründeren om to tilfeller av voldtekt. De to påståtte voldtektene skal ha skjedd mens Assange besøkte Stockholm i august 2010. Siden desember 2010 har Assange vært i husarrest utenfor London.

Assange har avvist påstandene og hans advokater har ment at arrestordren var ugyldig fordi det var en stor forskjell på hva de to påståtte ofrene har forklart seg og hva svenske påtalemyndigheter har lagt til grunn.

Men den viktigste grunnen til at Assange kjemper hardt mot å bli utlevert til Sverige er at han frykter at det vil føre til at han blir utlevert til USA.

Varslernettstedet Wikileaks publiserte tusenvis av sensitive dokumenter fra amerikanske myndigheter, noe amerikanerne mener har skadet deres interesser.

Assange sine advokater sa under en rettshøring i februar i år at det er en risiko for at den kontroversielle bakmannen til Wikileaks kan bli plassert i amerikanernes beryktede fangeleir, Guantánamo Bay, og kanskje risikere dødsstraff om han blir ender opp i hendene til amerikanske myndigheter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.