Assange etterlyses internasjonalt

WikiLeaks-sjefen slipper ikke unna voldtekts-anklagene.

Assange etterlyses internasjonalt

WikiLeaks-sjefen slipper ikke unna voldtekts-anklagene.

(Artikkelen er oppdatert med NTBs nyeste melding om denne saken.)

Stockholm (NTB-TT-AFP): WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange blir etterlyst internasjonalt etter at tingretten i Stockholm har utstedt en arrestordre mot ham. Assange vil anke kjennelsen.

Rettsmøtet fant sted bak lukkede dører torsdag ettermiddag uten at Assange var til stede.

I august ble WikiLeaks-grunnleggeren etterlyst av påtalemyndigheten, men det måtte en kjennelse i tingretten til for internasjonal etterlysning gjennom Interpol. Tingretten ga påtalemyndigheten medhold torsdag ettermiddag.

Assange har selv nektet skyld i saken og avvist anklagene som en svertekampanje.

Assange er siktet for voldtekt, seksuell trakassering og tvang. Statsadvokat Marianne Ny begrunner etterlysningen med et behov for å avhøre Assange i forbindelse med etterforskningen av anklagene mot ham.

– Det må gjennomføres avhør med ham i forbindelse med etterforskningen, og det har ikke har vært mulig å innkalle ham til avhør, sier statsadvokat Marianne Ny i en pressemelding.

Vil samarbeide
Assange er mistenkt for voldtekt i Enköping i august, for tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og for ett tilfelle av tvang i Stockholm. Ifølge påtalemyndigheten er det skjellig grunn til mistanke i saken.

Assanges britiske advokat Mark Stephens sier de vil forsøke å anke kjennelsen fra tingretten. Samtidig kritiserer han den svenske påtalemyndigheten og hevder at alle detaljene i siktelsen først ble kjent for ham under rettsmøtet torsdag.

I en pressemelding publisert på Twitter skriver advokaten at påtalemyndigheten i løpet av de siste tre månedene har avvist gjentatte forslag fra Assange om avhør enten personlig, per telefon, videosamtale eller e-post.

Hans svenske advokat, Björn Hurtig, mener det ikke finnes belegg for noen arrestordre. Grunnlaget ser tynt ut, mener advokaten, som også fremholder at en arrestordre vil være en uforholdsmessig sterk reaksjon.

– Det er bekymringsfullt for ham og hans virksomhet. Han er en mann som jobber globalt og som har blitt falsk anklaget for blant annet voldtekt. Det har forårsaket stor skade for ham og hans navn, sier Hurtig til Aftonbladet.

– Burde avhøres
Advokat Claes Borgström, som representerer to kvinner som Assange er mistenkt for å ha utsatt for overgrep, er derimot positiv til arrestordren.

– Endelig, dette burde skjedd tidligere, han har jo vært etterlyst lenge, sier advokaten, som har inntrykk av at Assange med vilje forsøker å unngå avhør.

– Han har sagt at det er et komplott fra CIA, hvilket er nonsens. Men om han mener alvor med det, så burde han jo frivillig stille opp til avhør.

Assange har vedgått at han har møtt de to kvinnene, men han har ikke villet si noe om møtene utover at det er en «privatsak».

Et omflakkende liv
Julian Assange er journalist og programmerer og ansikt utad for WikiLeaks, nettstedet som er blitt kjent for å legge ut store mengder hemmelige dokumenter, blant annet om krigføringen i Afghanistan og Irak. Han er stadig på reisefot og bor på hemmelige steder.

Advokat Stephens bekrefter at Assange torsdag morgen befant seg i London. Han avviser at hans klient forsøker å stikke av fra anklagene mot ham.

– Han akter å renvaske navnet sitt, sier Stephens.

Tidligere i høst søkte Assange om arbeids- og oppholdstillatelse i Sverige, hvor WikiLeaks har flere servere, men han fikk nei.

Opprinnelig er Assange fra Australia. Han er født i 1971. (©NTB)

Til toppen