BEDRIFTSTEKNOLOGI

AT&T anbefaler gransking av BT/MCI-kjøp

Verdens ledende teleselskap, AT&T, svarte på helgens storfusjon mellom BT og MCI ved å be amerikanske og britiske telemyndigheter granske fusjonen.

Frode Eriksen
4. nov. 1996 - 10:30

- Vi tror at fusjonen mellom BT og MCI blir nøye vurdert av det amerikanske justisdepartementet og den amerikanske kommisjonen for telekommunikasjon (FCC), heter det i en pressemelding AT&T har sendt ut i forbindelse med oppkjøpet. Pressemeldingen påpeker også at det britiske markedet ennå ikke er åpen for konkurranse.

AT&T og MCI har vært i hard konkurranse om det internasjonale telemarkedet de siste ti årene. Etter at BT nå går inn på MCIs side er det ikke ventet at konkurransen blir mindre.

- Det er AT&T som har mest å tape, sier industrianalytiker i Forrester Research, David Goodtree, til pressebyrået Reuter i dag.

Den tidligere monopolbedriften AT&T har de siste to årene mistet markedsandeler i det lukrative markedet for internasjonal telefoni. Totalmarkedet i USA beregnes til USD 75 milliarder (450 milliarder kroner). Mens AT&Ts andel var 60 prosent i 1994 er andelen i dag 55 prosent.

Ved hjelp av BT håper MCI å kunne vinne markedsandeler på det amerikanske markedet for lokaltelefoni når markedet dereguleres ytterligere. Dette markedet beregnes til 650 milliarder kroner hvert år og domineres i dag av de sju ulike Bell-selskapene.

MCI investerer årlig en milliard kroner i fiberoptiske kabler, noe som skal gjøre datterselskapet MCI Metro i stand til å levere tjenester til lokaltelefonmarkedet i halve USA.

AT&T har ennå ikke en klar strategi for hvordan selskapet skal etablere seg som en konkurrent på lokalmarkedet i USA, samtidig som flere av Bell-selskapene søker om tillatelse for å starte med internasjonal telefoni.

Helgens fusjonsavtale er derfor bare ett av flere trekk for å dominere den internasjonale telekombransjen der det amerikanske markedet er det desidert største. Fusjonen truer også AT&Ts rolle som verdens og USAs ledende telekom-selskap.

BT har tilnærmet full kontroll over det britiske telekom-markedet, med over 90 prosent av lokalmarkedet. Men også her har dereguleringer ført til økt konkurranse for BT, der blant annet AT&T UK er i gang.

I første omgang setter AT&T sin lit til at BT/MCI-handelen vil stanses av amerikanske og britiske myndigheter. FCC setter en grense på utenlandsk eierskap i amerikanske telebedrifter på 20 prosent. BT/MCI håper at FCC vil gjøre et unntak i denne saken fordi det er i alles interesse med ytterligere konkurranse i telesektoren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.