JUSS OG SAMFUNN

Australsk høyesterett: Medier har ansvar for Facebook-brukeres kommentarer

Mediene er uenige – sammenlignet seg med dem som leverer papiret en avis trykkes på.

Dylan Vollers sak ble ført for retten i 2017, men saken stanset opp som følge av spørsmålet om hvorvidt mediene var å regne som utgivere av kommentarene han mente var ærekrenkende.
Dylan Vollers sak ble ført for retten i 2017, men saken stanset opp som følge av spørsmålet om hvorvidt mediene var å regne som utgivere av kommentarene han mente var ærekrenkende. Foto: Lukas Coch/AAP/AP/NTB
8. sep. 2021 - 07:00

Australias øverste rettsinstans slår fast at landets medier er å regne som utgivere og dermed er ansvarlig for tredjepartsinnlegg på deres Facebook-sider.

Høyesterett avviste i dag en anke fra noen av landets største medier, og rettsavgjørelsen åpner for at mediene kan saksøkes for ærekrenkelse.

Til retten med ærekrenkende kommentarer

Dylan Voller, en tidligere varetektsfange ved et ungdomsfengsel i delstaten Northern Territory, tok medieselskapene til retten på grunn av ærekrenkende kommentarer på Facebook-sidene deres.

Voller saksøkte TV-kanaler og aviser for kommentarer på Facebook-sidene til The Sydney Morning Herald, The Australian, Centralian Advocate, Sky News Australia og The Bolt Report.

Men saken stoppet opp som følge av spørsmålet om hvorvidt mediene var å regne som utgivere av kommentarene.

Mediene: Kun administrasjon

Selskapene la vekt på at de kun administrerer en offentlig Facebook-side der andre kan publisere kommentarer. De sammenlignet seg med dem som leverer papiret som en avis trykkes på og argumenterte for at man må være klar over det ærekrenkende innholdet og ha til hensikt å publisere det for å regnes som utgiver.

Høyesterett lot seg ikke overbevise og sier selskapenes handlinger «fasiliterer, oppfordrer og dermed assisterer publiseringen av kommentarer» fra Facebook-brukere, noe som gjør dem til utgivere av slike kommentarer.

Gruppa krever over 500.000 dollar i løsepenger.
Les også

Hackergruppe: Sier de har stjålet data om 560 millioner Ticketmaster-kunder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.