BEDRIFTSTEKNOLOGI

Automatisert storebror på boks

Intelligent video gjør det billig og enkelt for private å overvåke ansatte og gjester.

8. feb. 2006 - 08:03

Storebror kan se deg gjennom de mange overvåkingskameraene som settes opp. Kameraene har blitt billige og en butikk eller et hotell har råd til å sette ut mange av dem slik at de dekker hver en krik og krok.

Til nå har utfordringen vært at det krever mye tid å se gjennom opptak for å finne en bestemt hendelse eller person. Denne hindringen koster mye penger og har nok redusert omfanget av overvåkingen. Dette blir det snart en endring på.

Det amerikanske selskapet 3VR har utviklet et automatisert intelligent videoovervåkingssystem. Istedenfor at man må se igjennom hele opptak fra hvert kamera fra begynnelse til slutt, går systemet igjennom opptakene og bygger opp en database av innholdet.

Trikset er å sende så lite høyresolusjonsvideo som mulig. Isteden sendes en kort beskrivelse av hva kameraene ser. Hver gang noen fanges opp av kameraet logges en hendelse i systemet som sendes til sikkerhetsvakten sammen med informasjon om klokkeslett og hvilket kamera det var.

Hendelsen presenteres som et bildekort med tre thumbnail-bilder: en for starten av hendelsen, en for midten og en for slutten. Hendelsen vises sammen med bilder av gjenkjente ansikter.

Hver person som fanges opp får et identifikasjonsnummer og en profil bygges opp med utgangpunkt i ansiktet. I følge 3VR systemet kan trenes opp til å gjenkjenne ansikter med opptil 80 prosents nøyaktighet.

Når databasen er bygd opp kan brukerne klassifisere informasjonen.

Personer kan legges i grupper som kan overvåkes og søkes på. For eksempel kan gjester, ansatte og VIP personer legges i hver sin gruppe på et hotell.

Automatisk ansiktsgjenkjenning er ikke nytt. Amerikanske myndigheter har prøvd slike systemer i forbindelse med sikkerhetskontroll på flyplassene, tilsynelatende uten alt for stor suksess.

Det som er nytt og spennende, eller skremmende om man vil, er at 3VRs system blir enkelt tilgjengelig for private selskaper som ikke har budsjett til store overvåkingsprosjekter.

3VR leverer systemet som en ferdig oppsatt dedikert boks, som kan settes rett inn i serverkabinettet og knyttes til kundens eksisterende kameraer.

Det er foreløpig tre forskjellige modeller og den kraftigste støtter opp til 128 kameraer. Prislappen ligger på ca. 1000 dollar pr. sikkerhetskamera. Alt kan vises på skjermen til en enkelt PC.

I tillegg til å overvåke og lagre informasjonen kan det også settes opp alarmer som gir beskjed dersom spesielle hendelser oppstår eller spesifiserte personer viser seg. For eksempel kan systemet gi beskjed når en kjent tyv eller en prominent gjest kommer inn i resepsjonen.

Foreløpig er systemet bare effektivt i små kontrollerte miljøer med konsistent belysning og med et lite antall mennesker som passerer kameraene av gangen. Å hente ut mistenkte kriminelle på gata er fortsatt utenfor rekkevidde.

Det er grunnen til at 3VR har valgt å satse på et utvalg av vertikale bransjer med sine produkter. Hoteller, store kontormiljøer,

bank- og finansnæringen og sykehus har behov som systemet klarer å håndtere.

Alle er ikke like begeistret for denne typen systemer.

– Disse systemene er ikke designet for å ta de slemme. De er laget for å overvåke de snille og de dumme. Alt som trengs er å ta på seg en hatt og solbriller den dagen de ønsker å unngå kameraene, sier Bruce Schneier, sikkerhetsekspert i Counterpane Internet Security til Herald Tribune.

På den annen side kan man jo også si at personer som kommer inn i banken med mørke solbriller og en hatt tredd ned for å skjule ansiktet fort tiltrekker seg oppmerksomhet uansett. 3VR annonserte 17. januar at de fikk en ny runde med investorpenger fra de anerkjente ventureselskapene Kleiner Perkins Caufield & Byers og VantagePoint Venture Partners.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.